Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς UPD


Ακόμη μία ανησυχητική είδηση έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να αποχωρήσουν από τη συμφωνία με τη Ρωσία για πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς. «Επικίνδυνο βήμα» λέει το Κρεμλίνο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ρωσία «παραβίασε» τη συνθήκη του 1987 για πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς.
«Δεν θα αφήσουμε τη Ρωσία να κατασκευάσει όπλα που εμείς δεν επιτρέπεται να έχουμε» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ και συνέχισε «Δεν ξέρω γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα δεν διαπραγματεύτηκε ούτε αποχώρησε. Παραβιάζουν τη συνθήκε εδώ και πολλά χρόνια»
Σημειώνεται ότι το 2014 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κατηγορήσει τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη συνθήκη, μετά από φερόμενες δοκιμές τέτοιων πυραύλων. Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι δεν αποχώρησε από τη συνθήκη, γιατί μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε νέα κούρσα εξοπλισμών.
Πηγή του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα «όνειρο όπου είναι η μόνη υπερδύναμη».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε λόγο για «επικίνδυνο βήμα» και προειδοποίησε πως η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα.
«Θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, το οποίο είμαι σίγουρος πως δεν θα γίνει κατανοητό από τη διεθνή κοινότητα και θα προκαλέσει καταδίκες», εκτίμησε ο Ριαμπκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik.
«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία και καταδικάζουμε τις νέες απόπειρες των ΗΠΑ να αναγκάσουν τη Ρωσία να κάνει υποχωρήσεις στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας μέσω των εκβιασμών», πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός.
Η Μόσχα επιστρέφει τις καταγγελίες Τραμπ και αναφέρει ότι έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις δικές τους παραβιάσεις της συμφωνίας.
Το πρακτορείο RIA μετέδωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ζητήσει εξηγήσεις για την αμερικανική απόφαση.
Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να σκεφθούν τις συνέπειες τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις μελλοντικές προσπάθειες αφοπλισμού.
«Η συμφωνία... είναι για 30 χρόνια τώρα ένας σημαντικός πυλώνας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια», αναφέρει ο Μάας σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα. «Έχουμε καλέσει τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τους σοβαρούς ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί ότι παραβιάζει τη συμφωνία. Καλούμε τώρα τις ΗΠΑ να σκεφθούν τις πιθανές συνέπειες.»
Τι είναι η συνθήκη του 1987
Τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει το 1987 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Η συνθήκη απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!