Νόμπελ Οικονομίας για ανάλυση της κλιματικής αλλαγής και της καινοτομίας UPD


Δύο Αμερικανοί οικονομολόγοι μοιράζονται το Νόμπελ Οικονομίας 2018. Πρόκειται για τον Ουίλιαμ Νόρντχαους, του Πανεπιστημίου Γέιλ, που κατόρθωσε να κάνει μακροοικονομική ανάλυση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, και τον Πολ Ρόμερ, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που ανέλυσε την αξία της τεχνολογικής καινοτομίας σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Οι δύο βραβευθέντες θα μοιραστούν και το χρηματικό έπαθλο αξίας 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών (1,05 εκατ. ευρώ).
Ο καθηγητής Νόρντχαους είναι ο πρώτος επιστήμονας που τη δεκαετία του 1990 δημιούργησε ένα μοντέλο που «περιγράφει την παγκόσμια αλληλεπίδραση μεταξύ της οικονομίας και του κλίματος», εξήγησε η Σουηδική Ακαδημία, ενώ έδειξε ότι «το πιο αποτελεσματικό μέσον αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου είναι να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο σύστημα επιβολής φόρων στη χρήση άνθρακα».
Όσον αφορά τον Ρόμερ, η ακαδημία αναφέρει ότι έργο του «εξηγεί πώς οι ιδέες διαφέρουν από άλλα αγαθά και απαιτούν ειδικούς όρους για να ευδοκιμήσουν σε μια αγορά». Προηγούμενη μακροοικονομική έρευνα είχε επισημάνει την τεχνολογική καινοτομία ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, «αλλά δεν είχε διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι συνθήκες της αγοράς και οι οικονομικές αποφάσεις επηρέασαν τη δημιουργία νέων τεχνολογιών», εξηγεί η ακαδημία.
Το πρώτο Νόμπελ Οικονομίας δόθηκε το 1969, θεσμοθετήθηκε επτά χρόνια μετά τα υπόλοιπα, καθώς όταν ο Άλφρεντ Νόμπελ όταν θεσμοθέτησε το βραβείο δεν θεωρούσε την οικονομία στις επιστήμες που επιθυμούσε να τιμηθούν.
Το Νόμπελ Οικονομίας θεσμοθέτησε η η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και εντάχθηκε στη λίστα με τα υπόλοιπα βραβεία.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!