Εκκενώθηκαν 15 σπίτια μετά την κατολίσθηση στο Πλωμάρι


Συνολικά 29 κτίσματα εκ των οποίων 15 σπίτια, περιλαμβάνει η περιοχή που οριοθετήθηκε ότι επλήγη από την χθεσινή κατολίσθηση στο Πλωμάρι και κρίθηκε ότι πρέπει να εκκενωθούν. Απ' την φυσική καταστροφή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 37 άτομα, που μεταφέρονται σε ξενοδοχεία, ενώ ήδη από σήμερα το πρωί με φροντίδα του Δήμου Λέσβου παρέχονται και υπηρεσίες σίτισης τους.
Σήμερα το μεσημέρι συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία φορέων της τοπικής αυτοδίοικησης.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμη Λέκκα που μαζί με επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο της κατολίσθησης αλλά και στο τμήμα του οικισμού που επλήγη από το φαινόμενο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής. Η περιοχή αυτή, σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας, είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση. Σ' αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι».
«Γνώμονας μας πρώτα και κύρια την προστασία των ανθρώπων και ακολούθως η προστασία της περιουσίας τους», τόνισε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου.
Σύμφωνα με την αυτοψία των ειδικών γεωλόγων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι αποκολλήσεις συνέβησαν σε επιφάνεια βραχώδους πρανούς περί τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα.
Οι διαρρήξεις των βράχων αυτών, θεωρείται ότι είχαν ενεργοποιηθεί κατά το μεγάλο σεισμό του περσινού Ιουνίου που έπληξε τη Νότια Λέσβο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!