Εξηγήσεις ζητάει η Αθήνα από τα Τίρανα για τους «52»


Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα από πυρά Αλβανών αστυνομικών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζει να δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο χωρών παρά την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Μία ημέρα μετά την κηδεία του 35χρονου, το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο σε 52 Έλληνες πολίτες στη γειτονική μας χώρα. Ουσιαστικές διευκρινίσεις ζητά από την Αλβανία το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για 52 πολίτες που παρέστησαν χθες στην κηδεία του Κ. Κατσίφα και κατηγορούνται για αντι-αλβανική, εξτρεμιστική συμπεριφορά σε βάρος της γειτονικής μας χώρας.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαντέρ Λεσάι, τα όσα έγιναν την Πέμπτη συνιστούν «μη αποδεκτή, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση σε βάρος του αλβανικού κράτους και των πολιτών του από άτομα προερχόμενα από την Ελλάδα που μετέτρεψαν μια κηδεία σε εξτρεμιστική εκδήλωση».
Ουσιαστικές διευκρινίσεις για την απόφαση των αλβανικών αρχών, ζητά από την Αλβανία το υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ότι «στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας».
Τέλος, διαβεβαιώνει πως «παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».
Στο εσωτερικό της χώρας κυριάρχησαν μικροπολιτικά συμφέροντα και εθνικιστικές κορόνες. Με αφορμή ανάρτηση του Έντι Ράμα, αντέδρασαν από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για «απαράδεκτες και προκλητικές» αποφάσεις και δηλώσεις από μεριάς του Αλβανού πρωθυπουργού και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι  «σιωπά και αποθρασύνει».
Σε υψηλούς τόνους και η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια, μέσω του ΑΝΤ1, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Έντι Ράμα προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα του.
Τη στιχομυθία του Έντι Ράμα με τον πολίτη (ο οποίος υπογράφει με ψευδώνυμο) δημοσιοποίησε μέσω του δικού του προφίλ στο Facebook ο γνωστός συγγραφέας, αρθρογράφος και ιστορικός Γκαζμέτ Καπλάνι, ο οποίος έχει ζήσει και εργαστεί και στην Ελλάδα.

Σε χαμηλούς τόνους υπήρξε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, που υπογράμμισε την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, διαλεύκανσης της υπόθεσης με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, καταδίκης και απομόνωσης του αλυτρωτισμού από όλες τις πλευρές και διαφύλαξης των διμερών σχέσεων.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σε ερώτηση για τις σχετικές δηλώσεις από τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ο κ. Κατρούγκαλος εστίασε στην ανάγκη απομόνωσης κάθε φωνής αλυτρωτισμού και αυτοσυγκράτησης των δηλώσεων στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών, επισημαίνοντας: «δυστυχώς, αν κι εμείς ως κόρη οφθαλμού προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε το επίπεδο των διμερών σχέσεων, υπάρχουν πράγματι δηλώσεις από την άλλη πλευρά και μάλιστα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο που και οξείς χαρακτηρισμούς περιλαμβάνουν και προκαταλαμβάνουν την απόφαση της δικαιοσύνης και γενικότερα με τον τόνο τους ουσιαστικά δεν βοηθούν στο να πέσουν οι τόνοι, να απομονωθούν οι εθνικιστικές φωνές και από τις δύο πλευρές».
Στο μεταξύ σε έντονα φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Πριν και μετά την κηδεία, οι αλβανικές αρχές προχώρησαν σε δώδεκα προσαγωγές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, αυτό έγινε για να διερευνηθεί εάν υποκινούσαν «ρατσιστική βία και εθνικιστικά συνθήματα».
Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Θυμίζουμε ότι χθες οι αλβανικές αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα τους σε άλλα δέκα άτομα που είχαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγή.
► Το απόγευμα της Παρασκευής Περίπου 30 μέλη της εθνικιστικής «Ιερός Λόχος» πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το αλβανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!