774 φοροαπαλλαγές στο μικροσκόπιο


Στην επανεξέταση των 774 φοροαπαλλαγών συνολικού κόστους 7,7 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, με σκοπό την εξάλειψη αυτών που θεωρούνται αναποτελεσματικές, πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για ευνοϊκού χαρακτήρα κίνητρα που εφαρμόζονται σήμερα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και έχει καταγράψει σε ειδικό τόμο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Κατά περίεργο τρόπο ο αριθμός αυτών των φοροαπαλλαγών όχι μόνο δεν μειώθηκε στα χρόνια των μνημονίων, αντιθέτως αυξήθηκε.
Στις 59 ανέρχεται ο αριθμός των νέων φοροαπαλλαγών που προστέθηκαν, από το 2015 και μετά, στη λίστα με τις εκπτώσεις των φόρων, αυξάνοντας κατά 4,7 δισ. μέσα σε μία τριετία το κόστος της εξυπηρέτησης για τα ταμεία του Δημοσίου.
Αναλυτικότερα, από τον ειδικό τόμο με τις φορολογικές δαπάνες προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για 827.515 φορολογούμενους οι οποίοι γλίτωσαν την πληρωμή φόρου ύψους 541,57 εκατ. ευρώ.
Η έκπτωση φόρου εισοδήματος των 1.900-2.100 ευρώ για τους αγρότες, από την οποία ωφελήθηκαν φέτος περίπου 293.773 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γλιτώνοντας φόρους ύψους 234,49 εκατ. ευρώ.
Η έκπτωση φόρου των 200 ευρώ που παρέχεται στους φορολογούμενους με αναπηρία. Η έκπτωση αυτή χορηγήθηκε φέτος σε 203.302 φορολογούμενους οι οποίοι πλήρωσαν λιγότερους φόρους κατά 14,97 εκατ. ευρώ.
Οι απαλλαγές από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, οι οποίες ωφέλησαν φέτος 120.714 φορολογούμενους με απαλλαγή από την πληρωμή ποσού συνολικού ύψους 18,99 εκατ. ευρώ.
Η απαλλαγή του ΕΚΑΣ από τον φόρο εισοδήματος, από την οποία ωφελήθηκαν 241.651 χαμηλοσυνταξιούχοι, γλιτώνοντας φόρους συνολικού ύψους 2,15 εκατ. ευρώ.
Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ από τον φόρο εισοδήματος. Από την απαλλαγή αυτή ωφελήθηκαν φέτος 557.817 άνεργοι φορολογούμενοι, γλιτώνοντας από την πληρωμή φόρων συνολικού ύψους 15,74 εκατ. ευρώ.
Οι 14 από αυτές έχουν ποσοτικοποιηθεί και έχει διαπιστωθεί ότι κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 1,27 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
Η εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα φάρμακα, τα εμβόλια και τα εισιτήρια των θεάτρων.
Η απαλλαγή των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ.
Η απαλλαγή του εισαγόμενου επενδυτικού χρυσού από τον ΦΠΑ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!