Στο «κυρίως μενού» η Ιταλία και μια «γεύση» από Ελλάδα


Μια νέα «γεύση» των απόψεων των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων αναμένεται να πάρει το οικονομικό επιτελείο αύριο Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup με την Ιταλία στο επίκεντρο, αλλά οι οριστικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα παρθούν στην τελευταία για το 2018 συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 3 Δεκεμβρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου το θέμα με την αναστολή ή τη μερική περικοπή της προσωπικής διαφοράς να περιληφθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου και να μη συζητηθεί μόνο στο περιθώριο.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε προεξοφλήσει ότι το ζήτημα θα είχε ξεκαθαρίσει από τον Οκτώβριο, αλλά τώρα «τρέχει» για να διευθετήσει τις «λίγες εκκρεμότητες», όπως είχε ανακοινώσει μετά το πρόσφατο EuroWorking Group. Γι' αυτό το λόγο η πρόοδος των σχετικών διαπραγματεύσεων δεν θα συζητηθεί επίσημα στο αυριανό Eurogroup, αλλά στο περιθώριο.
Στην ατζέντα των υπουργών βρίσκονται μεταξύ άλλων η αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμών των κρατών – μελών, το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας που έχει φέρει σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και Ε.Ε. λόγω της πρόβλεψης για έλλειμα στο 2,4% του ΑΕΠ και συζήτηση σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΟΝΕ.
Σε σημερινή συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην αποτροπή της περικοπής των συντάξεων» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το χρέος».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην αποτροπή της περικοπής των συντάξεων για λόγους που έχουμε εξηγήσει. Ότι είναι δηλαδή μέτρο αχρείαστο δημοσιονομικά καθώς μπορούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και χωρίς την εφαρμογή του».
«Από το 2019 και εντεύθεν όχι απλώς θα επιτυγχάνονται οι στόχοι αλλά θα δημιουργείται και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Πράγμα που μας επιτρέπει παρά τους υψηλούς στόχους να ξεκινήσουμε μια πολιτική λελογισμένης και προσεκτικής δημοσιονομικής επέκτασης μετά από μια περίπου δεκαετία» σημείωσε.
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει θετική έκβαση. Όταν ρωτήθηκε (Realnews) αν θα υπάρξει κατάργηση ή αναβολή με αστερίσκους της περικοπής των συντάξεων, απάντησε ότι η δεύτερη εκδοχή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς «οι αστερίσκοι δεν επιλύουν το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτουν στο μέλλον».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!