"Περπατώ και γνωρίζω: Η Λητή στην ιστορία και στο χρόνο” του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου



"Περπατώ και γνωρίζω: Η Λητή στην ιστορία και στο χρόνο”

Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, στα πλαίσια του προγράμματος «Περπατώ και γνωρίζω», διοργανώνει επίσκεψη  με τίτλο "Περπατώ και γνωρίζω : Η Λητή στην ιστορία και στο χρόνο ", για την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:00.
Σε αυτή την επίσκεψη στη Λητή που αποτελεί τμήμα της Δημοτικής  Ενότητας Μυγδονίας του Δήμου Ωραιοκάστρου έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε,να προσκυνήσουμε και να ξεναγηθούμε από τον πατέρα Νικόλαο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον και έτος ίδρυσης το 1802. Όσοι επιθυμούν μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και να εκκλησιαστούν στον ομώνυμο ναό το πρωί της Κυριακής.
Κατόπιν θα περάσουμε στην Αίθουσα Δεξιώσεων του ναού όπου θα γνωρίσουμε ιστορικά στοιχεία από την αρχαία Λητή αφού τα ίχνη της  πρωτοεμφανίζονται περί τον 7ο π.χ. αιώνα ως της πλέον σημαντικής πόλης ενός μεγάλου γεωγραφικό διαμερίσματος που ήταν γνωστό ως Μυγδονία. Εκτείνονταν από τον κάτω ρου του Αξιού ποταμού στην κεντρική πεδιάδα της Μακεδονίας ως τη μακριά λεκάνη των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης και μέχρι τα στενά της Ρεντίνας και από την άλλη πλευρά από τον Θερμαϊκό κόλπο ως τη σημερινή Γαλάτιστα. Περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενής έχει υποστεί μεγάλες μεταβολές
Η αρχαία Λητή κατά τον αρχαιολόγο κ. Φώτη Πέτσα κατείχε ιππαστί το στενό που τώρα ονομάζεται Δερβένι.(Συμπόσιο της 40ετηρίδας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 1980).Το όνομά της το πήρε από την προστάτιδα θεά Λητώ. Το νόμισμά της με την επιγραφή “ΛΕΤΑΙΟΝ” βρέθηκε στον Τάραντα της Ιταλίας,στην Αίγυπτο,στη Συριακή ακτή και αλλού. Σταμάτησε όταν οι μακεδόνες βασιλείς εξέδωσαν το δικό τους νόμισμα και απαγόρευσαν στις πόλεις την έκδοση δικών τους. Η Λητή συνεχίζει να ακμάζει σε όλη την Μακεδονική περίοδο της ιστορίας αλλά και στην Βυζαντινή. Με τη διάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας πολλά γεωγραφικά τμήματα συρρικνώθηκαν ή διαλύθηκαν. Επί τουρκοκρατίας στην περιοχή της Λητής υπάρχει το χωριό Αειβάτι που μετά την απελευθέρωση μετονομάστηκε σε Λητή.
.Η ενημέρωση αυτή θα γίνει από τον κ. Σωτήριο Σωτηρίου,συγγραφέα του βιβλίου “Λητή  πόλις  Μακεδονίας από του πλησίον ιδρυμένου Λητούς ιερού “.
Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε το δραστήριο Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Λητής του οποίου η πρόεδρος κα Φιλιώ Νίκα θα παρουσιάσει τις ποικίλες δράσεις.
Τη ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων της Λητής δια μέσου των αιώνων  θα γνωρίσουμε στο Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί από το 1990 με το μεράκι του Θανάση Παπαγεωργίου αλλά και τις προσφορές και την αγάπη των κατοίκων. Την ενημέρωση θα κάνει ο υπεύθυνος του Μουσείου κ. Τάσος Γραμμένος .
Περπατώντας στους δρόμους της Λητής θα φτάσουμε στην άλλη πλευρά της πόλης όπου βρίσκεται η δεύτερη εκκλησία της Λητής ,ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1862 και θα μας ενημερώσει σχετικά ο πατέρας Γεώργιος.. Τέλος θα ξεναγηθούμε στο Κειμηλιαρχείο του Αγ.Αθανασίου.
Θα επιστρέψουμε  στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου αφού θα έχουμε περάσει από κάποιες “μυστικές” γωνιές της Λητής με ξεναγό τον κ.Στέλιο Τσιάνο..
Οι πεζοπορίες αυτές εκτός της άσκησης, έχουν τον χαρακτήρα της γνωριμίας της ιστορίας της κάθε περιοχής  αλλά και τον χαρακτήρα της επικοινωνίας  μεταξύ των πολιτών «Περπατώντας γνωρίζω τον συνάνθρωπο μου και θέματα γενικού ενδιαφέροντος».
Το ραντεβού για όποιον επιθυμεί (μέλος ή όχι) είναι στο χώρο στάθμευσης   του Ιερού ναού Αγ.Αθανασίου Λητής , την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:00. Οι συμμετέχοντες θα κινηθούν με δικά τους μεταφορικά μέσα, μέχρι το σημείο εκκίνησης. Για οικονομία κινήσεων και για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταφορικού μέσου, στο χρονικό διάστημα από 10.30΄ μέχρι 10.40΄, Ι.Χ. αυτοκίνητα των μελών μας θα περάσουν από το Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου, ώστε να αξιοποιηθεί η μεταφορική ικανότητα όλων των οχημάτων και να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Καλούμε όλους εκείνους  που θέλουν να περπατήσουν αλλά και να επικοινωνήσουν – γνωρίσουν τον τόπο που ζουν σε όλες τις διαστάσεις του, να έρθουν μαζί μας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία – θέμα:


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!