«Καμπανάκι» για τη διαβίωση των προσφύγων στα νησιά


Με μελανά χρώματα περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης «βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Από τότε, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε δομές της ενδοχώρας και πλέον διαβιούν κάτω από συνθήκες παραπάνω από αξιοπρεπείς», σχολιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Η έκθεση της επιτρόπου εστιάζει σε δύο γενικές ενότητες: την κατάσταση σχετικά με τις διαδικασίες υποδοχής και ένταξης των προσφύγων και μεταναστών και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης.
Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς αναφέρεται αναλυτικά στις υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής της Μόριας, στην αργή και ανεπαρκή διαδικασία εντοπισμού των ευάλωτων προσφύγων, στην ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, στην ανασφάλεια που έχει κυριεύσει γυναίκες και παιδιά, που νιώθουν εκτεθειμένοι σε κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης, σε πολύ ανησυχητικά περιστατικά σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, στις συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων συχνά για ασήμαντη αφορμή, σε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους αστυνομικών.

Σχολιάζοντας την έκθεση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν, «η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Από τότε, στο πλαίσιο του προγράμματος αποσυμφόρησης των νησιών που εφαρμόζει το ΥΜΕΠΟ, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι που είχαν αντίστοιχο δικαίωμα, έχουν μεταφερθεί σε δομές της ενδοχώρας και πλέον διαβιούν κάτω από συνθήκες παραπάνω από αξιοπρεπείς».
Και προσθέτουν: «Ασφαλώς, κρίσιμοι παράγοντες στην εξίσωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, παραμένουν, αφενός οι συνεχιζόμενες ροές προς τον Έβρο και τα νησιά κι αφετέρου η έλλειψη προγράμματος ανακατανομής στην Ευρώπη. Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγνωρίζει τους επιβαρυντικούς παράγοντες, δεν κάνει όμως εκτενέστερη αναφορά σε μια σειρά από δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις οποίες οι συνθήκες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από πολύ καλές έως άριστες».
Καταλήγοντας, οι πηγές του ΥΜΕΠΟ τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη βελτίωση των συνθηκών, παρά τις πασιφανείς αντιξοότητες, κάτι που αποτυπώνεται και στην έκθεση».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!