«Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια»


Με σύνθημα «ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαβήτη αφιερώνει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στην οικογένεια, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της σε μια νόσο που απαιτεί καθημερινή θεραπεία, τακτική παρακολούθηση, υγιεινό τρόπο ζωής και συνεχή εκπαίδευση.
«Ανακάλυψε, Πρόλαβε, Διαχειρίσου τον Διαβήτη… Εμπόδισε την εμφάνισή του στη δική σου Οικογένεια!», είναι το μήνυμα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), που ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη στο οικογενειακό περιβάλλον.
«Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις “επιδημίας” σε παγκόσμιο επίπεδο», επισήμανε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΕΔΕ, ο πρόεδρός της Γεώργιος Δημητριάδης, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Ερευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ, στο νοσοκομείο «Αττικόν».
«Η οικογενειακή υποστήριξη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση», τόνισε ο Γ. Δημητριάδης και σημείωσε ότι «η μείωση του κινδύνου εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη ξεκινά από το σπίτι. Το 80% των περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων προκαλούνται από συνήθειες οι οποίες υιοθετούνται κατά την περίοδο της εφηβείας».
«Το αυξανόμενο προσδόκιμο επιβίωσης και ο τρόπος ζωής σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα είναι υπεύθυνα για την αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και κυρίως εκείνων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», ανέφερε ο Dr. Σταύρος Παππάς, παθολόγος - διαβητολόγος, αντιπρόεδρος της ΕΔΕ.
Με σύνθημα «ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαβήτη αφιερώνει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στην οικογένεια, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της σε μια νόσο που απαιτεί καθημερινή θεραπεία, τακτική παρακολούθηση, υγιεινό τρόπο ζωής και συνεχή εκπαίδευση.
Αναφορικά με τη δαπάνη για τη φροντίδα του ασθενή με διαβήτη, ο Αν. Μελιδώνης, παθολόγος, συντονιστής διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής - Διαβητολογικού Κέντρου του «Τζάνειου» νοσοκομείου και γενικός γραμματέας της ΕΔΕ, τόνισε ότι στην Ευρώπη προσεγγίζει το 12% ετησίως του συνολικού κόστους Υγείας.
Ο ρυθμισμένος ασθενής με διαβήτη χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες, είπε, στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ ετησίως. Ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον και ο αρρύθμιστος ασθενής με επιπλοκές και συννοσηρότητες προσεγγίζει το κόστος των 7.500 ευρώ ετησίως.
● 1 στους 11 ανθρώπους στον κόσμο ζουν με σακχαρώδη διαβήτη (425 εκατομμύρια ενήλικες)
● Μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσουν στα 522 εκατομμύρια
● 1 στα 2 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (212 εκατομμύρια) παραμένουν αδιάγνωστα
● Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
● Τα 2/3 των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (327 εκατομμύρια)
● Το 2017, ο σακχαρώδης διαβήτης προκάλεσε 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, ενώ οι δαπάνες για νοσηλεία/θεραπείες ξεπέρασαν τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που υπερβαίνει αθροιστικά τους προϋπολογισμούς ΗΠΑ και Κίνας για την άμυνα!
● Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια καρδιακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, απώλειας όρασης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.
● Το 2030 εκτιμάται ότι το 42% της αύξησης του επιπολασμού του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θα αφορά τις ανεπτυγμένες χώρες και το 150%-200% θα αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες.
◼ Ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας είναι περίπου 11,5%
◼ Μόνο ένα στα δύο άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και μόνο ένα στα τέσσερα μέλη μιας οικογένειας στην οποία υπάρχουν άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν πρόσβαση σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
❖ Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Διαβήτη (IDF), Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ)

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!