Σε υψηλούς τόνους η κόντρα για τους μισθούς


ΤΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ θέμα των μισθών αποτελεί το νέο πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σήμερα, Τετάρτη, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση επιχειρώντας να πείσει ότι οι εργαζόμενοι έχουν πέσει θύματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. και υπογραμμίζοντας ότι στη χώρα μας σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση μισθών στην Ευρώπη για το 2017.
Σφοδρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έκανε λόγο για «θράσος» της Ν.Δ. η οποία στο πρόσφατο παρελθόν «ισοπέδωσε» τους μισθούς των εργαζομένων και σήμερα κουνάει το δάχτυλο στη κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα «αποκρύπτει στοιχεία» που αποδεικνύουν τις επιζήμιες πρακτικές της.
Πιο συγκεκριμένα:
«Ακόμη μια έκθεση, αυτήν τη φορά από την ILO, επιβεβαιώνει ότι τα πραγματικά θύματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. είναι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας», δήλωσαν ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. σημειώνεται ότι -σύμφωνα με την έκθεση του ILO- οι μισθοί στην Ελλάδα το 2017 μειώθηκαν κατά 3,5%, ποσοστό που αποτελεί τη χειρότερη αρνητική επίδοση στην Ευρώπη. Όπως υποστηρίζει η Ν.Δ., η έκθεση «διαψεύδει τα σαθρά κυβερνητικά επιχειρήματα περί βελτίωσης του κλίματος στην αγορά εργασίας... Η γενιά των φτωχών εργαζομένων και της μερικής απασχόλησης είναι δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.».
Η Ν.Δ. επισυνάπτει στην ανακοίνωσή της δύο σχετικούς πίνακες, προκειμένου να δείξει τη μείωση των μισθών στη χώρα μας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι εξαιτίας αυτής της μείωσης, «οι μισθοί κυμαίνονται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα του 2014, χρονιά κατά την οποία οι εργαζόμενοι είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις απολαβές τους καθ’ ολη τη διάρκεια της κρίσης καθώς αυτές τότε αυξήθηκαν κατά 1,9%».
«Το κόμμα που δημιούργησε, εξάπλωσε και επιμένει να υπερασπίζεται το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της φτηνής, ελαστικής και απροστάτευτης εργασίας, επιδεικνύει το θράσος του απέναντι στους εργαζόμενους και την κοινωνία», απάντησε το υπουργείο Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι η Ν.Δ. «που ισοπέδωσε τους μισθούς και εκτίναξε την ανεργία στο 27,9%, που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, αντί να βρίσκεται σε περισυλλογή και να απολογείται, έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στη σημερινή κυβέρνηση».
Επίσης, τόνισε ότι η Ν.Δ. αποκρύπτει τα στοιχεία των εκθέσεων του ILO που δείχνουν ότι το 2011, το 2012 και το 2013 «την περίοδο που η ίδια καταργούσε τις συλλογικές συμβάσεις, μείωνε τον κατώτατο μισθό και εξάπλωνε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 24% σωρευτικά».
«Όσα στοιχεία και αν αποκρύψει η Ν.Δ., οι εργαζόμενοι και η κοινωνία γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα», υπογραμμίζει το υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι εκείνη «που επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις αποδοχών ήδη για δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς... που αυξάνει τον κατώτατο μισθό και καταργεί τον υποκατώτατο... που θέσπισε μέτρα ενίσχυσης της προστασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων... που έχει μειώσει κατά 7 μονάδες την ανεργία».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!