ΠΓΔΜ: Πέρασαν οι τροπολογίες για το Σύνταγμα από την επιτροπή της Βουλής


Το τέταρτο και τελευταίο προσχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενέκρινε η επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή είχε εγκρίνει με πλειοψηφία τις άλλες τρεις τροπολογίες. Υπέρ των σχεδίων τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ κατά οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.
Τα επόμενα βήματα για την οριστική υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα είναι η ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος από την Ολομέλεια της Βουλής. Η ψηφοφορία θα λάβει χώρα την 1η Δεκεμβρίου και για την έγκριση απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. διαθέτει άνετα.
Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!