Τουρκικοί «λεονταρισμοί» για τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο


Νέες μεγαλοστομίες απ' την τουρκική κυβέρνηση για τις κοινές έρευνες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Μεσόγειο, ενώ ξεκίνησε σήμερα η γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας ΤΡΑΟ Μελίχ Χαν Μπιλγκίν.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, προειδοποίησε σήμερα ότι η Τουρκία θα απαντήσει στρατιωτικά αν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος ξεκινήσουν κοινές έρευνες για φυσικό αέριο στο θαλάσσιο οικόπεδο 7 στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «το οικόπεδο 7 είναι μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας».
«Το πλοίο Πορθητής διαθέτει ισχυρή προστασία. Συμβουλεύουμε την Ελλάδα και την ε/κ πλευρά να μην προβούν σε οποιαδήποτε επιχείρηση» είπε ακόμη μετά την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του AKP και υπενθύμισε το casus belli.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια από την Ελλάδα να επεκτείνει σταδιακά τα χωρικά της ύδατα, θα λάβει ισχυρή απάντηση από την Τουρκία» είπε.
«Αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη προσέγγιση εκ μέρους της Ελλάδας και θα ήθελα να τους υπενθυμίσω την απόφαση της βουλής το 1995 (σ.σ. το casus belli). H Τουρκία δεν θα το επιτρέψει. Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα δώσουν την απαραίτητη απάντηση. Τους συμβουλεύουμε να προβούν σε καμία επιχείρηση και να δείξουν εποικοδομητική στάση», πρόσθεσε ο Τσελίκ.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Τουρκίας, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, όποιο και να είναι,το λέμε καθαρά ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από πρακτικές του διεθνούς δικαίου στη βάση συμφωνιών και από το δίκαιο», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’, δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να υποχωρήσουμε σε αυτό, το έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο στους συνομιλητές μας και θα συνεχίσουμε να το ξεκαθαρίζουμε. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα γι αυτό και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την γεώτρηση της τουρκικής πλευράς, ο πρόεδρος της εταιρείας ΤΡΑΟ έκανε λόγο για κίνηση που αλλάζει το παιχνίδι για την Τουρκία στο θέμα των θαλάσσιων ερευνών και αποκάλυψε ότι η Τουρκία κάνει εργασίες για την παραγωγή εγχώριου γεωτρύπανου.
Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Τουρκίας για τις οικονομικές δραστηριότητες της εταιρείας, ο Πρόεδρος του ΤΡΑΟ είπε ότι ο Πορθητής έχει μήκος 229 μέτρα και το ύψος του πύργου είναι 103 μέτρα, προσθέτοντας ότι αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικώς πλοία στον κόσμο.
Όπως είπε η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία σημαντική ενεργειακή λεκάνη, μία σημαντική πετρελαϊκή λεκάνη. «Μόνο με ένα εθνικό πλοίο και μόνο με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες θα μπορούσαμε να δηλώσουμε παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Οι γεωτρήσεις μας αποτελούν μία κίνηση αλλαγής του παιχνιδιού για την Τουρκία».
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Sigmalive

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!