Προειδοποιητικές βολές για κυρώσεις κατά της Ιταλίας


Πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019, που παρά τις πιέσεις δεν εναρμονίστηκε με το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις υποδείξεις της Κομισιόν, φαίνεται πως προετοιμάζουν στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε και σήμερα το Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα η Κομισιόν θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρώμης την επόμενη εβδομάδα, κάτι για το οποίο φαίνεται να είναι ήδη ενήμερη η ιταλική κυβέρνηση όπως προκύπτει και απ' τις τελευταίες δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι.
«Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεσή της.... την Τετάρτη», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ε.Ε. στο Reuters, με το πρακτορείο να υπογραμμίζει πως οι υπουργοί Οικονομικών είναι πιθανό να χαρακτηρίσουν το έλλειμμα της Ιταλίας εξαιρετικά υψηλό στη συνάντηση που θα έχουν στις 21-22 Ιανουαρίου και να δώσουν στη Ρώμη προθεσμία μεταξύ τριών και έξι μηνών για να αναλάβουν δραστικά μέτρα.
Προειδοποιητικές βολές κατά της Ιταλίας έριξε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore σημειώνει ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας αποκλίνει «σημαντικά» από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, και διαμηνύει ότι πλέον θα κινηθεί η διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό έλλειμμα της Ρώμης.
Ο Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν είχε αποφύγει να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό έλλειμμα της Ιταλίας διότι οι προϋπολογισμοί της συμμορφώνονταν σε γενικές γραμμές προς το ΣΣΑ, αλλά «αυτό δεν ισχύει πλέον» και κατά συνέπεια η έναρξη της διαδικασίας αυτής «είναι δικαιολογημένη».
Επιπλέον σημείωσε ότι λόγω της ξεκάθαρης αμιφσβήτησης των κανόνων απ' την ιταλική κυβέρνηση, η πολιτική της είναι «αντιπαραγωγική», καθώς έχει θορυβήσει τους επενδυτές και έχει ωθήσει ψηλότερα τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ένα σημερινό σχόλιο του Ιταλού επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αν και δεν ανέφερε ονομαστικά την Ιταλία στην ομιλία του, προειδοποίησε για τον κίνδυνο διεύρυνσης των spreads στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, τα οποία δείχνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά μίας χώρας. «Η έλλειψη δημοσιονομικής προσαρμογής σε χώρες με υψηλό χρέος αυξάνει την αδυναμία τους σε σοκ, είτε αυτά προκαλούνται αυτόνομα, επειδή αμφισβητούν τους κανόνες της αρχιτεκτονικής (της Ευρωζώνης), είτε είναι εισαγόμενα μέσω της χρηματοπιστωτικής μετάδοσης», τόνισε.
«Έως τώρα, η αύξηση των spreads στα κρατικά ομόλογα περιορίζεται ως επί το πλείστον στην πρώτη περίπτωση και η μετάδοση μεταξύ των χωρών είναι περιορισμένη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Απ' την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, παραμένει στη σκληρή γραμμή, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουν να προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων, αλλά αυτό θα αποτελέσει μεγαλύτερη ζημιά για την Ευρώπη, απ' ότι για εμάς».
«Πώς είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνουν; Θα είναι τρελοί αν πραγματικά κινήσουν διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της χώρας μας. Θα επαναστατούσαν εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί», τόνισε ο Σαλβίνι και συνέχισε:
«Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την λογική, εκείνη που χρησιμοποίησαν με τη Γαλλία και την Ισπανία, οι οποίες παραβίασαν το όριο του 3% στην σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ». Επίσης σχολίασε ότι «και η Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχει εμπορικό πλεόνασμα».
Ο γραμματέας της Λέγκα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να κάνει ό,τι νομίζει αλλά να μην κινηθεί βάσει προκαταλήψεων» και «να περιμένει να διαπιστώσει τις συνέπειες του προϋπολογισμού επί της πραγματικής οικονομίας και αν θα έχει θετικές επιπτώσεις επί της ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τον Λουίτζι ντι Μάιο οι κυρώσεις που ζητούν Αυστρία και Ολλανδία να επιβληθούν στη Ρώμη «σημαίνουν δάκρυα και αίμα».
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, που δήλωσε ότι θέλει να συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να συζητήσουν σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Κόντε δήλωσε ότι θα μεταβεί «στις Βρυξέλλες, όχι για να συζητήσω τι είδους κυρώσεις θα επιβληθούν, αλλά με αίτημα να μην επιβληθούν κυρώσεις».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!