Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση


Δεκαέξι παρεμβάσεις σε συνολικά 23 άρθρα του Συντάγματος προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως προκύπτει απ' το κείμενο προτάσεων που κατέθεσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, ανοίγοντας έτσι την προβλεπόμενη διαδικασία.
Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που προτείνει είναι η θρησκευτική ουδετερότητα της ελληνικής Πολιτείας, η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η δυνατότητα εκλογής του Ανώτατου Άρχοντα και από το λαό, η αλλαγή της νομοθεσίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών, με κατάργηση της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων και με επεξήγηση ότι δεν περιλαμβάνονται τα αδικήματα που τελέσθηκαν επ' ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων τους.
Το όλο πνεύμα των προτάσεων κινείται στο πλαίσιο όσων δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση και στις αλλαγές που αφορούν στη προστασία βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια καθώς και τα δίκτυα διανομής τους, που θα υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και θα τελούν υπό δημόσιο έλεγχο.
Ακολουθεί ο πίνακας με τις αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις ισχύουσες διατάξεις του συντάγματος που προτείνει να αναθεωρηθούν:


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!