«Ευθύνη της Πολιτείας οι μισθοί των ιερέων»


Σαφή απάντηση δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με την κατ' αρχή συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως η Πολιτεία είναι εκείνη που αποφασίζει την μισθολογική κατάσταση των ιερέων.
Λίγη ώρα μετά το πέρας της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η στοχοθεσία της κυβέρνησης δεν αλλάζει και θα προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση σχεδίου νόμου, το οποίο θα είναι βασισμένο στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος Τσίπρα – Ιερώνυμου στις 6 Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι το κοινό ανακοινωθέν είναι ένα «ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους» και προσθέτει ότι το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε γνώση της ειδικής επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, όμως, ξεκαθαρίζει ότι «το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας, μετά από μία μακρά συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα να θέσει εκτός διαλόγου το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου, αποφασίζοντας, παράλληλα, να συσταθεί ειδική επιτροπή, οι οποία θα συζητήσει τις λεπτομέρειες για την συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας.
Μετά την ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας «με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
«Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων υπογράμμισε ότι το προσύμφωνο είναι πρόταση ιστορικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.
Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία.
Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».
Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με σπουδή και σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρόνο.
Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή τουλάχιστον τώρα, εφόσον συνεχίζεται ο διάλογος, κατέστησε σαφές.
Τέλος, διεμήνυσε πως το κείμενο της Ιεραρχίας, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από τον αρχιεπίσκοπο.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!