Ερώτηση ΚΚΕ για ην εκχώρηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας σε ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Για την εκχώρηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας σε ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με το ΦΕΚ Β’ 2320/19-6-2018, παραχωρεί στην Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου 10.119 ακίνητα δημόσιας περιουσίας. Μεταξύ των ακινήτων αυτών περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, προστατευόμενες περιοχές και εκτάσεις πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς καθώς και χιλιάδες ακίνητα τα οποία είτε έχουν παραχωρηθεί είτε διεκδικούνται από τους δήμους με σκοπό την ανέγερση σχολείων, κοινωνικών και προνοιακών υποδομών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, για τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου κλπ.
Η κυβερνητική πράξη έχει τη γενική κατακραυγή σειράς φορέων και δήμων που δικαίως εκφράζουν με ένταση την ανησυχία τους. Ανησυχία που εντείνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παραχώρησης που έχουν χαρακτήρα πρόκλησης αφού ως γνωστό σειρά των Κ.Α.Ε.Κ. που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ αφορούν σε ακίνητα αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς και σε άλλα που έχουν διασωθεί από μεγαλοκαταπατητές όχι με την έγνοια ή τη φροντίδα του κράτους και των κυβερνήσεων άλλα μόνο και χάρη σε μακρόχρονες και σκληρές κινητοποιήσεις λαού και δήμων.
Από αυτή την άποψη ξεχωρίζει η δημόσια γη στο Δήμο Ηλιούπολης (Αττική) που διασώθηκε από τους καταπατητές Νασταίους χάρη στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1980 και τη διαχρονική φροντίδα του Δήμου για την κατοχύρωση της, με αποτέλεσμα να αποφανθεί πρόσφατα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της τελεσίδικα και ο Άρειος Πάγος. Είναι δε γνωστό ότι οι καταπατητές στο Δήμο Ηλιούπολης - Αργυρούπολης - Αλίμου έδρασαν με βάση την “ασύγγνωστη αμέλεια του κράτους” που έχει επισημάνει το Εφετείο με απόφαση του το 1977. Ξεπούλησαν πάνω από 6 χιλιάδες στρέμματα γης στην περιοχή χωρίς να τους ανήκουν.
Και ενώ κάτοικοι και δήμος δικαίως απαιτούνε την παραχώρηση της γης, που προστάτευσαν με αγώνες, ώστε να καλυφτούν και να στεγαστούν σειρά κοινωνικών αναγκών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφασίζει επίσημα την εκχώρηση της στην ΕΤΑΔ και την “αξιοποίηση της” για τους σκοπούς του Υπερταμείου. Οι διοικήσεις παλιότερα της ΚΕΔ και σήμερα της ΕΤΑΔ ενώ απέχουν από κάθε ουσιαστική φροντίδα για την προστασία της δημόσιας γης με αποκορύφωμα να επιτρέπουν ακόμα και σήμερα στους απογόνους των καταπατητών να εκμισθώνουν υπέρ τους σημαντικό μέρος της δημόσιας γης στην Ηλιούπολη επιδίδονται σε πράξεις εκχώρησης και επιχειρηματικής αξιοποίησης και αρνούνται προκλητικά να καλύψουν έστω και τα ελάχιστα αιτήματα παραχώρησης στο δήμο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Κυβέρνηση: α) Αν θα προχωρήσει στην άμεση και ρητή εξαίρεση από την ανωτέρω μεταβίβαση όλων των ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί ή αφορούν σε ανάγκες και διεκδικήσεις των δήμων καθώς και των ακινήτων που αποτελούν χώρους αρχαιολογικού, πολιτιστικού και φυσικού ενδιαφέροντος, δασικές εκτάσεις, υδροβιότοπους, αιγιαλούς και παραλίες. β) Αν η δημόσια γη σε Ηλιούπολη – Αργυρούπολη – Άλιμο θα παραχωρηθεί και πότε στους δήμους ώστε να καλύψει και να στεγάσει ανάγκες σε σχολειά, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και άλλες ανάγκες σε κοινωνικές, προνοιακές, αθλητικές, πολιτιστικές υποδομές.

Ο βουλευτής
Χρήστος Κατσώτης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!