Η διαφθορά και η απογύμνωση των θεσμών στο επίκεντρο


Υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Βουλής από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η ετήσια έκθεση (2017) πεπραγμένων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με την κ. Παπασπύρου, η θεσμική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στην πάταξη της διαφθοράς εδραιώνουν το κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.
Στην έκθεσή της, η Γενική Επιθεωρήτρια προχωρά στη διαπίστωση ότι η διαφθορά συνέβαλε καθοριστικά στην ένταση της κρίσης που βίωσε η χώρα, ενεργώντας και ως τροχοπέδη στη διοικητική ανασυγκρότηση προς αντιμετώπιση της κρίσης καθώς είχε απογυμνώσει πολλούς θεσμούς από χρήσιμα εργαλεία.
Η έκθεση αποτυπώνει με συγκριτικούς πίνακες και στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους, στα ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, εποπτευόμενους φορείς κ.λπ.
Σύμφωνα με τους πίνακες, οι υποθέσεις οικονομικών και διοικητικών παραβάσεων είναι οι πρωταθλήτριες και αποτελούν το 46%, ενώ οι εποπτευόμενοι ιδιωτικοί φορείς και οι δήμοι κατέχουν την πλειονότητα σε ποσοστά υποθέσεων.
Η κ. Παπασπύρου αναγνωρίζει την ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, που παρείχαν τα θεσμικά, διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν το 2017, και με τα οποία επιδιώχθηκε η εύρυθμη λειτουργία των σωμάτων και υπηρεσιών επιθεώρησης και ελέγχου. Ενδεικτικά, αναφέρει τη σημαντική βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία του θεσμού, του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την ενίσχυση της στρατηγικής θέσης που κατέχει στο σύστημα επιθεωρήσεων και ελέγχων της δημόσιας διοίκησης.
Απότοκο των μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζει η κ. Παπασπύρου, αποτέλεσε η αριθμητική αύξηση και η θωράκιση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που διενήργησε η υπηρεσία του ΓΕΔΔ, όπου οι έλεγχοι κορυφώνονται αριθμητικά μόλις την τελευταία διετία. Επί παραδείγματι, προσθέτει «είναι χαρακτηριστικό ότι στον τομέα ελέγχων οικονομικής διαχείρισης κατά την τριετία 2015-2017 καταγράφεται αύξηση κατά 30% έναντι του μέσου όρου αυτών της προηγούμενης τριετούς περιόδου».
Οι υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης αποτελούν σταθερά τη βασική κατηγορία των ελέγχων που πραγματοποιούνται κάθε έτος, ενώ το 2017 η ΓΕΔΔ προχώρησε στον έλεγχο 1123 υποθέσεων μετά από τη διερεύνηση ενός υπερδεκαπλάσιου αριθμού καταγγελιών, επώνυμων και ανώνυμων, εκθέσεων - πορισμάτων ελέγχου ή εγγράφων άλλων Υπηρεσιών που τέθηκαν υπόψη της, καθώς και δημοσιευμάτων των ΜΜΕ, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!