Ανιχνευτές ψεύδους στα σύνορα της Ελλάδας σχεδιάζει η Ε.Ε. – Τι απαντά η Αθήνα


Αίσθηση έχει προκαλέσει το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει να εγκαταστήσει δοκιμαστικά ανιχνευτές ψεύδους, με τεχνητή νοημοσύνη, σε συνοριακά περάσματα με στόχο την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Τι απαντά η Αθήνα.
«Όχι» από την Αθήνα
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την Αθήνα, όμως πηγές της ΕΛ.ΑΣ. Ανέφεραν στην efsyn.gr ότι δεν ισχύει το δημοσίευμα, καθώς το ελληνικό νομικό σύστημα θεωρεί αυτή τη διαδικασία βασανιστήριο.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα το έργο, κόστους 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ονομάζεται iBorderCtrl, αναμένεται να δοκιμαστεί στα σύνορα της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Ελλάδας για έξι μήνες.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Telegraph, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Κύπρος προγραμματίζουν, επίσης, να συμμετάσχουν στο σχέδιο μετά από τις αρχικές δοκιμές. Σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές, το σύστημα είναι περίπου 76% ακριβές, αλλά η ομάδα του έργου "iBorderCtrl" υποστηρίζει ότι μπορεί να αυξήσει το ποσοστό σε 85%.
Η Telegraph σημειώνει ότι οι ταξιδιώτες θα καλούνται να μεταφορτώσουν φωτογραφίες από το διαβατήριο, τη βίζα και την απόδειξη χρημάτων που κατέβαλαν και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν μια κάμερα web για να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «τι υπάρχει στη βαλίτσα σας».
Ο Γιώργος Μπουλταδάκης, συντονιστής της European Dynamics στο Λουξεμβούργο, δήλωσε: «Χρησιμοποιούμε ήδη υπάρχουσες και δοκιμασμένες τεχνολογίες - καθώς και νέες - για να ενδυναμώσουμε τους συνοριακούς ελέγχους και να αυξήσουμε την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά τους».
Στον αντίποδα ο Guardian, επισημαίνει ότι τα συστήματα ανιχνευτών ψεύδους επικρίνονται ως «ψευδοεπιστημονικά», επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικοί, επικρίνουν έντονα το εν λόγο έργο. Ο Μπρούνο Βέρτσερε λέκτορας της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα De Volskrant ότι πιστεύει ότι το σύστημα θα οδηγούσε σε άδικα αποτελέσματα. «Τα μη λεκτικά μηνύματα, όπως οι μικροεκφράσεις, πραγματικά δεν λένε τίποτα για το αν κάποιος λέει ψέματα ή όχι. Δεν υπάρχουν επιστημονικές βάσεις για τις μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τώρα». Ο Μπένετ Κλάινμπεργκ, επίκουρος καθηγητής της επιστήμης των δεδομένων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εφαρμογή ενός ψευδοεπιστημονικού ελέγχου των συνόρων».
Ο περιβόητος ανιχνευτής ψεύδους περιλαμβάνει τη χρήση ενός ηλεκτρονικού animation, ενός συνοριοφύλακα, εξατομικευμένου ανάλογα με το φύλο, την εθνικότητα και τη γλώσσα του ταξιδιώτη, που κάνει ερωτήσεις μέσω μιας κάμερας.
Το σύστημα «ανίχνευσης της εξαπάτησης» θα αναλύσει τις μικροεκφράσεις όσων επιδιώκουν να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ για να δουν αν είναι ειλικρινείς σχετικά με το προσωπικό τους υπόβαθρο και τις προθέσεις τους.
Εκείνοι που φθάνουν στα σύνορα θα πρέπει να έχουν φορτώσει φωτογραφίες του διαβατηρίου, της θεώρησης και της απόδειξης των χρημάτων που έχουν καταβάλει.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!