Είμαστε εκτός, λέει το ΔΝΤ


Το μπαλάκι στην Ε.Ε. έριξε για ακόμη μια φορά το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το μέλλον των συντάξεων αλλά και των τραπεζών, υπενθυμίζοντας πως το Ταμείο δεν έχει πια πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Αυτό είπε σήμερα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη, όπου παρουσίασε τις προβλέψεις του Ταμείου για την Ευρώπη.
Το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και συνεπώς δεν συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις που αφορούν τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών πολιτικών και των πολιτικών που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα ξεκαθάρισε ο Πολ Τόμσεν, στο ίδιο πνεύμα με όσα δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.
Αν και επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου υπέρ της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και συνεπώς της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου, τόνισε πως το ΔΝΤ δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και πως δεν γνωρίζει αναλυτικά τα στοιχεία για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
«Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πως για το δημοσιονομικό χώρο…. Θεωρούμε πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες».
Αναφορικά με τα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνικές τράπεζες, όπως το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πιθανών κεφαλαιακών τους αναγκών, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε πως το Ταμείο δεν έχει διάλογο με τους Ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές για αυτά τα ζητήματα. Στο σημείο, όμως, αυτό παρατήρησε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μακροχρόνια πρόβλημα και πως το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων απαιτεί προσεχτικούς χειρισμούς. «Είναι σημαντικό οι χαράσσοντες την πολιτική να έχουν στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, το Ταμείο διατήρησε στα ίδια επίπεδα με αυτά που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 και το 2020.
Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020, όταν πριν από έξι μήνες τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 1,8% για κάθε έτος αντίστοιχα.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις ξεπερνούν και τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπολογίζει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2% για τα έτη 2019 και 2020.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!