Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για κοινωνικό μέρισμα και ΕΝΦΙΑ


Με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια ψηφίστηκαν οι τροπολογίες με μέτρα ελάφρυνσης που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.
Ανάμεσά τους οι τροπολογίες για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, για μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών των κερδών των επιχειρήσεων, για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πυρόπληκτων περιοχών στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας αλλά και για την παράταση του ισχύος των πινάκων επιτυχόντων εποχικών πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.
Στην ψηφοφορία τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:
●  Την τροπολογία για το συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».
●  Την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».
●  Την τροπολογία για το Μάτι ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και το Ποτάμι που ψήφισε «παρών».
●  Την τροπολογία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».
Η διανομή κοινωνικού μερίσματος θα γίνει με τα ίδια κριτήρια με πέρυσι και όπως ανακοίνωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, θα κυμανθεί σε περίπου 710 εκατομμύρια.
Το μέρισμα αναμένεται να δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα που θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα:
● 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
● 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
● 15.750 για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και ένα ανήλικο τέκνο
● 18.000 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
● 20.250 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα
● 22.550 για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα
● 27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε και την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ λέγοντας ότι οι μειώσεις είναι σημαντικές για τα λαϊκά στρώματα και τη συντριπτική πλειονότητα της μεσαίας τάξης.
Ενδεικτικό των μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ που επέρχονται με την τροπολογία είναι το παράδειγμα ενός διαμερίσματος στο Κερατσίνι 80 τ.μ. συνολικής αξίας 60.000 ευρώ και το οποίο σήμερα επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ, ο οποίος το 2019 θα είναι 157 ευρώ (μείωση 67 ευρώ ή κατά 30%).
Ειδικότερα η τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2019 προβλέπει ότι:
Ο φόρος μειώνεται κατά 30% όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου ανέρχεται ως 60.000 ευρώ.
Για το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ η μείωση του φόρου κατά 30% περιορίζεται κατά 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
Εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και για το 2019 τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.
Μια δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από 29% σήμερα σε 25% το 2022.
Η τροπολογία για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων προβλέπει ότι: μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής σε 28% για το φορολογικό έτος 2019 από 29% σήμερα, σε 27% για το φορολογικό έτος 2020, σε 26% για το φορολογικό έτος 2021 και σε 25% για το φορολογικός έτος 2022 και τα επόμενα.
Με την τροπολογία που αφορά τις ρυθμίσεις του τρόπου δόμησης για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πυρόπληκτων περιοχών στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας καθορίζονται οι περιορισμοί δόμησης και αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων που θα επιτρέψουν να επισκευάζονται και να ανεγείρονται νέα κτίρια, χωρίς να σταματάει ο σχεδιασμός και η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής, δηλαδή οι οδικοί άξονες και η πρόσβαση στην παραλία.
Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η δόμηση σε περιοχές που είναι κρίσιμες για τον χωρικό σχεδιασμό, δημιουργούνται κίνητρα για την άμεση διάνοιξη οδών και ταυτόχρονα για την κατασκευή ενός ασφαλούς οδικού δικτύου, οπισθοχωρώντας ουσιαστικά οι κατασκευές για να υπάρχει επαρκές πλάτος οδοποιίας.
Επίσης, απομακρύνονται κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που διέπονται από τη δασική νομοθεσία και κύρια στην περιοχή του ρέματος Παππά και επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση του οδικού δικτύου και την απόδοση σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου τα οποία θα υποδεικνύονται και από το ειδικό χωρικό σχέδιο, ως δίοδοι προς τη θάλασσα, αλλά και ως δίκτυο κυκλοφορίας πεζών.
Με άλλη τροπολογία παρατείνεται από τη λήξη τους έως και 31.12.2019 η ισχύς των πινάκων επιτυχόντων εποχικών πυροσβεστών που προσλαμβάνονται ως πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης και επιτυχόντων-επιλαχόντων Δοκίμων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων.
Με τη διάταξη θεσπίζεται ουσιαστικά η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης προσωπικού για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών τόσο σε Πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης όσο και σε μόνιμους Πυροσβέστες, δεδομένου ότι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για Πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες και η επόμενη σειρά αποφοίτησης Δοκίμων Πυροσβεστών της αντίστοιχης σχολής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας αναμένεται τον Ιούνιο του 2019.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!