Εκατοντάδες χιλιάδες φεύγουν να γλιτώσουν από τη φονική πυρκαγιά


Στο έλεος τεράστιων πυρκαγιών παραμένει η Καλιφόρνια, όπου 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εγείρονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί την ώρα που χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους.
Οι αρχές εντόπισαν 9 πτώματα στη πόλη Παραντάις, η οποία καταστράφηκε, και 35 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το ξέσπασμα της Camp Fire», της πιο καταστροφικής φωτιάς στην ιστορία της Καλιφόρνιας.
Η πύρινη λαίλαπα καίει ανεξέλεγκτα, έχει μετατρέψει σε στάχτη περισσότερα από 6.700 κτίρια, η πλειονότητα των οποίων είναι σπίτια, 400.000 στρέμματα, και ανάγκασε πάνω από 250.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Σακραμέντο και στο θέρετρο του Μαλιμπού.
«Αυτή η πυρκαγιά είναι το χειρότερο σενάριο. Ένα σενάριο το οποίο φοβόμασταν εδώ και καιρό ότι θα συμβεί» δήλωσε ο σερίφης της Μπιούτε Κόρι Χόνια. «Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν όλοι» συμπλήρωσε ο αξιωματικός.
«Μπορούσα να αισθανθώ την πυρκαγιά στο αυτοκίνητό μου μέσα από τα παράθυρα» δήλωσε μία γυναίκα από το Παραντάις που έφυγε μαζί με τη μητέρα της. Στα περίχωρα της πόλης ένας άνδρας δήλωσε ότι μόνο το δικό του κι άλλο ένα σπίτι δεν κάηκαν από τα 22 που βρισκόντουσαν στο δρόμο του. «Είχα χάσει το σπίτι μου το 2008 και είναι κάτι που δεν μπορείτε να περιγράψετε μέχρι να το περάσετε» είπε.
Οι αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, το 20% της οποίας έχει τεθεί μέχρι στιγμής υπό έλεγχο, σύμφωνα με πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας. Τρεις από τους 3.200 πυροσβέστες που επιχειρούν τραυματίστηκαν.
Νοτιότερα, το Μαλιμπού έλαβε εντολή εκκένωσης εξαιτίας της «Woolsey Fire», που έχει κάψει σχεδόν 150.000 στρέμματα γης. Οι φλόγες είχαν εξαπλωθεί στην περιοχή κοντά στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Pepperdine, όπου φοιτούν 7.700 φοιτητές, πολλοί από τους οποίους παρέμειναν οχυρωμένοι μέσα στην πανεπιστημιούπολη.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ορισμένοι σπουδαστές φορούν μάσκες, ενώ εκπρόσωπος του ιδρύματος τους λέει ότι θα πρέπει να «αναμένουν περισσότερο καπνό και ενδεχομένως στάχτη, ίσως να αντικρίσουν και τρομακτικές εικόνες, όπως δέντρα να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες».
Η πυρκαγιά κατέστρεψε στούντιο γυρισμάτων που χρησιμοποιούνται για εκατοντάδες παραγωγές. Πολλοί διάσημοι μεταξύ των οποίων η τραγουδίστρια Λέιντι Γκάγκα, ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, οι ηθοποιοί Ρέιν Ουίλσον, Σκοτ Μπάιο και Αλίσα Μιλάνο και η Κιμ Καρντάσιαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις επαύλεις τους.
Ανάμεσά τους ο Γουίλ Σμιθ, που έγραψε στο  Instagram ότι ο το σπίτι του δεν ήταν στη ζώνη εκκένωσης, αλλά αποφάσισε να φύγει καθώς έβλεπε τις φλόγες και τον καπνό, και ο Μάρτιν Σιν, τα ίχνη του οποίου έχασε για λίγο ο γιος του Τσάρλι, καθώς επιχειρούσε να φύγει από την περιοχή.
Από τη Γαλλία ο Ντόναλντ Τραμπ επέρριψε την ευθύνη για τα δύο μέτωπα στην «κακή διαχείριση των δασών». «Τίποτε άλλο δεν ευθύνεται γι'αυτές τις τεράστιες, φονικές και πολυδάπανες δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια πέραν της τόσο κακής διαχειρισης των δασών» υποστήριξε.
«Τόσα δισεκατομμύρια δολάρια να δίνονται ετησίως και να χάνονται τόσο πολλές ζωές, όλες εξαιτίας της τεράστιας κακοδιαχείρισης των δασών. Θεραπεία τώρα, ή σταματούν οι πληρωμές της Fed!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter την ώρα που αυξανόταν ο αριθμός των νεκρών κι εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν για να σωθούν.
Η τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι επέκρινε την άκαρδη αντίδραση του Ρεπουμπλικανού εκφράζοντας την οργή της μετά την απειλή του να σταματήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!