Επίδειξη της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης από Μέρκελ και Μακρόν


Μέσα σε ένα βαγόνι τρένου την Κοπιένη (αντίγραφο αφού το γνήσιο κατέστρεψε ο Χίτλερ), όπου στις 11 Νοεμβρίου του 1918 υπεγράφη η ιστορική ανακωχή μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ υπέγραψαν συμβολικά το βιβλίο επισκεπτών, αφού για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, Γερμανός ηγέτης επισκέφτηκε αυτό τον ιστορικό χώρο.
Οι δύο ηγέτες αποκάλυψαν μια νέα μεταλλική πλάκα, η οποία έγραφε το εξής: «Με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της ανακωχής του 1918, ο κ. Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η κα Αγκελα Μέρκελ Καγκελάριος της Συνομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, επαναβεβαίωσαν εδώ την αξία της Γάλλο-γερμανικής συμφιλίωσης στην υπηρεσία της Ευρώπης και της Ειρήνης».
Μετά την επιθεώρηση των στρατιωτών της γάλλο-γερμανικής ταξιαρχίας που ήταν παρόντες, οι δύο ηγέτες κατέθεσαν στεφάνι και κράτησαν λίγα λεπτά σιγής μπροστά στην πλάκα. Στην τελετή ήταν παρόντες οι επιζώντες μαχητές του πολέμου, οι αιρετοί της περιοχής, πολλές προσωπικότητες από τη Γαλλία και τη Γερμανία και πολλοί νέοι από τις δύο χώρες.
Στη συνέχεια συζήτησαν για την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, την ευρωπαϊκή άμυνα, το Ιράν, τη Συρία, τη Λιβύη και πολλά άλλα θέματα που απασχολούν από κοινού τις δύο χώρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας. «Θα εργαστούμε μαζί για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, κάτι που θα έχει και θετικές συνέπειες στην τιμή του πετρελαίου» είπε ο ίδιος.
«Είμαστε σε ειρήνη γιατί το θελήσαμε γιατί το θέλησαν οι δύο μας χώρες» είπε ο Μακρόν απαντώντας σε μαθήτρια από τη Γερμανία. Απευθυνόμενος προς τους νέους μίλησε για την υποχρέωσή μας «να σταθούμε στο ύψος» αυτών που ζητούσαν οι σύγχρονοι του Μεγάλου Πολέμου φωνάζοντας «Ποτέ ξανά».
«Δεν θα πρέπει να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση στα θλιβερά πάθη, στους πειρασμούς διαίρεσης (...) εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Την Κυριακή 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που έχουν φτάσει στο Παρίσι θα παραβρεθούν στην τελετή για την εκατονταετηρίδα από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!