Το κατά Μέρκελ – Μακρόν «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»


Έτοιμη φαίνεται πως είναι η κοινή πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για την αναμόρφωση της Ευρωζώνης και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, καθώς, σύμφωνα με την La Repubblica, η καγκελάριος... ενέδωσε στις πολύμηνες πιέσεις του Γάλλου προέδρου.
Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι Άνγκελα Μέρκελ, μετά από μήνες δισταγμού, είπε το “ναι” στον Γάλλο πρόεδρο και η Γερμανία θα παρουσιάσει από κοινού με τη Γαλλία μια πρόταση για την αναμόρφωση της ζώνης του ευρώ στο επερχόμενο Eurogroup, με στόχο αυτή να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τη La Repubblica, η οποία υποστηρίζει ότι έχει δει το προσχέδιο του κειμένου,  μιλάει για τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα συγχρηματοδοτεί τις δημόσιες δαπάνες και θα στοχεύει στο να δημιουργήσει ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, ερευνών, πρωτοπορίας και ανθρωπίνων πόρων.
Στο κείμενο γίνεται αναφορά για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ, το οποίο θα επιβάλει σταθερότητα σε όσα κράτη έχουν υπερβεί τις δημόσιες δαπάνες τους και θα προϋποθέτει, όπως επιθυμούν Παρίσι και Λονδίνο, μια μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών. Με άλλα λόγια στο έγγραφο σημειώνεται ότι οι χώρες-μέλη θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιο αυστηρές απαιτήσεις για την σταθεροποίηση των οικονομικών πολιτικών τους.
Το βασικό εποπτικό και εκτελεστικό όργανο θα είναι το Eurogroup, ενώ οι χώρες που απαιτούν κονδύλια θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά μόνο εφόσον εφαρμόζουν πολιτικές που είναι «σε συμφωνία με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες, περιλαμβάνοντας και τους φορολογικούς κανόνες».
Η La Repubblica προσθέτει ότι «όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες, για παράδειγμα η Ιταλία, δεν θα δικαιούται πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια».
Το ποσό που θα περιλαμβάνεται στο Ταμείο θα αποφασιστεί από τα κράτη-μέλη και, μετά από γερμανική απαίτηση, θα αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!