Ιερώνυμος: Δεν θα δεχθούμε το γαλλικό μοντέλο «ουδετερότητας»


Δεκαέξι παρεμβάσεις σε συνολικά 23 άρθρα του Συντάγματος προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που προτείνει είναι και θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και την Πολιτεία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να εκφράσει την απορία του για το τι εννοεί ο πρωθυπουργός με την «θρησκευτική ουδετερότητα».
Ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ΔΙΣ (Διαρκή Ιερά Σύνοδος), δήλωσε πως αν πίσω από την «θρησκευτική ουδετερότητα» της Πολιτείας κρύβεται το γαλλικό μοντέλο δεν συμφωνεί.
«Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα» είπε ο Ιερώνυμος στους εκπροσώπους του Τύπου για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.
«Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε «ο πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί».
Ο Ιερώνυμος κράτησε αποστάσεις από το γαλλικό μοντέλο ενώ φάνηκε να κρατά «ανοικτό παράθυρο» για το γερμανικό.
«Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία, και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε «Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις (…) δεν θ μ’ άρεσε».
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στους δημοσιογράφους πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε έκπληξη στην Εκκλησία αλλά δεν δίστασε να μιλήσει για προχειρότητα.
Η ΔΙΣ θα συνεδριάσει και την Τρίτη (6/11) για το ίδιο θέμα οπότε και αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!