Ποιοι παίρνουν σειρά για απόλυση από τον Τραμπ


Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές και ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την... παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς προκαλώντας ορυμαγδό αντιδράσεων. Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ να σφύριξε ελαφρώς αδιάφορα για το αποτέλεσμα των εκλογών, όμως το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζει δραστικές αλλαγές για να αλλάξει το προφίλ της κυβέρνησής του, κάτι που σημαίνει ότι εκτός του κ. Σέσιονς αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2018 να αποχωρήσουν και άλλοι υπουργοί από τις θέσεις τους. 
Σύμφωνα με το politico ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ήταν απλά το πρώτο «θύμα», καθώς αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη, αναμένεται να οδηγηθούν σε παραίτηση μέχρι το τέλος του 2018, στο πλαίσιο ενός δραματικού ανασχηματισμού.
Μέσα στους αξιωματούχους που είναι πιθανό να αποχωρήσουν συμπεριλαμβάνεται η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν, για την οποία ο Τραμπ έχει πει σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι θέλει να την αποδεσμεύσει για την αδυναμία της να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορα. Πιθανός αντικαταστάσης φέρεται να είναι ο Κρις Κόμπατς, γνωστός για την επιθετική στάση που τηρεί σε θέματα μετανάστευσης. Ο Κόμπατς ήταν υποψήφιος κυβερνήτης για το Κάνσα, όπως δεν κατάφερε να εκλεγεί στις ενδιάμεσες εκλογές κάτι που ενδεχομένως να δυσκολέψει τον διορισμό του από τη Γερουσία.
Παράλληλα, ένα άλλο όνομα που συζητιέται τελευταία για την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είναι αυτό της Γενικής Εισαγγελέως στην Φλόριντα Παμ Μπόντι. Η Μπόντι είναι εδώ και πολύ καιρό φίλη και πολιτική σύμμαχος του Τραμπ.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκε, για τον οποίο διεξάγεται εσωτερική έρευνα μετά από εμπλοκή του ονόματός του σε υπόθεση με μίζες. Χθες, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ότι εξετάσει τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί εναντίον του υπουργού του.
Ένα από τα βασικά ζητήματα, πάντως, που έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι η «φτώχεια» σε υποψήφιους. Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει ότι «όλοι θέλουν να δουλέψουν σε αυτόν τον Λευκό Οίκο», όμως η παραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική, καθώς συχνά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επιλογή υποψηφίων για ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων.
Η διαδικασία αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη εάν οι Δημοκρατικοί ξεκινήσουν, όπως έχουν υπαινιχθεί, στη Βουλή των αντιπροσώπων έρευνες κατά αξιωματικών της κυβέρνησης Τραμπ.
Η κατάσταση έντασης που καλλιεργείται γύρω από τον ανασχηματισμό προκάλεσε συζητήσεις στον Λευκό Οίκο, αναφορικά με την αποχώρηση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Ο Σέσιονς είχε βρεθεί για αρκετό διάστημα αντιμέτωπος, με τις φραστικές επικρίσεις του προέδρου Τραμπ. Ο ίδιος, στην επιστολή της παραίτησής του ανέφερε ότι παραιτείται μετά από σχετικό «αίτημα» του προέδρου.
Το politico σημειώνει ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε ενημερωθεί μέχρι χθες το πρωί για την απόφαση του προέδρου να τον αποπέμψει. .
Ο πρόεδρος Τραμπ εξετάζει τον διορισμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης, του υπουργού Εργασίας Αλεξάντερ Ακόστα, ο οποίος έχει ήδη περάσει την διαδικασία επικύρωσης από την Γερουσία.
Εν τω μεταξύ κενή θα είναι από τη νέα χρονιά και η θέση της πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, καθώς η Νίκι Χέιλι έχει ήδη ανακοινώσει ότι αποχωρεί στο τέλος του 2018.  Η Χέδερ Νάουερτ, πρώην παρουσιάστρια του Fox News και σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, είναι η πιο πιθανή αντικαταστάτης της Χέιλι. Ο πρόεδρος Τραμπ την χαρακτήρισε την προηγούμενη εβδομάδα ως «εξαιρετική» και όπως είπε το όνομά της «εξετάζεται σοβαρά».
Επικρτικές και υποστηρικτές της Νάουερτ, πάντως, εκφράζουν αμφιβολίες για ενδεχόμενη επιλογή της, καθώς δεν κατέχει την απαραίτητη εμπειρία.
Ένας άλλος αξιωματούχος για την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων είναι ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, ο οποίος εμφανίζεται ως πιθανός αντικαταστάτης του 87χρονου υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, σύμφωνα με την δήλωση μιας πηγής που είναι ενήμερη των συζητήσεων που γίνονται.
Ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την συζήτηση που έχει αρχίσει στις ΗΠΑ σχετικά με τον επερχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, δηλώνοντας: «Πολλές κυβερνήσεις προχωρούν σε αλλαγές μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Θα έλεγα ότι σε μεγαλύτερο ποσοστό είμαι πολύ ευχαριστημένος με την κυβέρνηση αυτή».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!