Ένταση στη Μαύρη Θάλασσα ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία


Για ρωσικά πυρά κατά ουκρανικών πλοίων κάνει λόγο το Κίεβο, το οποίο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε δύο διαφορετικά πλοία.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε στο τέλος μίας ημέρας με ιδιαίτερη ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Λίγο νωρίτερα, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι ένα ρωσικό πλοίο της ακτοφυλακής εμβόλισε ένα ουκρανικό ρυμουλκό του πολεμικού ναυτικού, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιές στις μηχανές και το κύτος του σκάφους.
Το παραπάνω περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα όταν τρία ουκρανικά ναυτικά πλοία επιχείρησαν να διέλθουν από την Οδησσό της Μαύρης Θάλασσας στη Μαριούπολη της Θάλασσας του Αζόφ, μέσω του στενού Κερτς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ρωσία προέβη και στην κατάσχεση των τριών ουκρανικών πλοίων. Προηγουμένως είχε εμποδίσει την πρόσβαση των πλοίων αυτών στη Θάλασσα του Αζόφ, τοποθετώντας ένα εμπορικό πλοίο κάτω από τη γέφυρα του Κέρτς, την οποία ελέγχει.
Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε να συγκληθεί το στρατιωτικό συμβούλιο για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.
Από την πλευρά της η Μόσχα υποστήριξε ότι έχει αποδείξεις πως η Ουκρανία είναι η υπεύθυνη για την παραπάνω διαμάχη.
«Υπάρχουν αναμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία ότι το Κίεβο προετοίμασε και ενορχήστρωσε προκλήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Σύντομα θα δημοσιοποιηθεί το σχετικό υλικό», ανέφερε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας επιστρέφουν στο Μπερντιάνσκ.
Αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας Μόσχα και Κίεβο να δράσουν αναλόγως.
Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, κάλεσε τη Ρωσία «να αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» μέσω του στενού Κερτς.
Escalating tensions in the Azov Sea and Kerch Strait have. We expect Russia to restore freedom of passage at the Kerch strait and urge all to act with utmost restraint to de-escalate the situation immediatelyhttps://t.co/TVDbVOvN7W
— Maja Kocijančič (@MajaEUspox) 25 Νοεμβρίου 2018
Τα τελευταία χρόνια η αντιπαλότητα των δύο χωρών περνάει περιόδους μεγάλης έντασης. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η Ρωσία είχε προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαία από την Ουκρανία.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!