«Καμπανάκι» χτυπά η Τράπεζα της Ιταλίας για την οικονομία της χώρας


Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας με αιτία τις αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, προειδοποιώντας ότι οι πρόσθετες πληρωμές τόκων για το χρέος μπορεί να κοστίσουν πολλά δισ. ευρώ ετησίως στο έθνος, καθώς και να απειλήσουν τη σταθερότητα των τραπεζών.
Για ακόμα μια φορά φέτος, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων πήραν ανοδική πορεία, καθώς οι αγορές και οι επενδυτές φέρονται να προβληματίζονται από τα σχέδια της Ρώμης για αύξηση των δημόσιων δαπανών, ακόμα και μετά την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού από την Ε.Ε..
Η Τράπεζα της Ιταλίας δημοσιοποίησε την Παρασκευή, μία έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αβεβαιότητα σχετικά για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική υπονομεύει τις τράπεζες, οι οποίες παρουσίασαν επιδείνωση των δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας. Περαιτέρω επιδείνωση, θα μπορούσε «να αυξήσει τους κινδύνους για τη σταθερότητά τους», συμπληρώνεται στην ίδια έκθεση.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έφτασαν στα υψηλά επίπεδα του 2014, καθώς η Ε.Ε. απειλούσε με κυρώσεις τη Ρώμη για το σχέδιο προϋπολογισμού της. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας εκτίμησε ότι σε περίπτωση που οι αποδόσεις των ομολόγων παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, η χώρα θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ ετησίως, ως κόστος των τόκων για το χρέος της.
Επίσης, η Τράπεζα προειδοποίησε ότι η άνοδος των ομολόγων απειλεί το σχέδιο της κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες, καθιστώντας ταυτόχρονα πιο δαπανηρή για τις ιταλικές επιχειρήσεις, τη δυνατότητα δανεισμού.
Η εν λόγω έκθεση αποτελεί άλλη μία κριτική κατά της ιταλικής κυβέρνησης από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει προβεί σε πολύ χαμηλότερες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας από αυτές που εκτιμά η Ρώμη - και που έχει υπογραμμίσει ότι με τις πολιτικές αυτές, η Ιταλία κινδυνεύει να απολέσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!