Πρώτη δίωξη στην Ολλανδία για ευθανασία


Μία γιατρός στην Ολλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινική δίωξη, με αιτία την ευθανασία που έκανε σε ηλικιωμένη ασθενή της, η οποία έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη δίωξη κατά γιατρού από τη στιγμή της νομιμοποίησης της ευθανασίας στη χώρα, το 2002.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς που ανέλαβαν τη σχετική έρευνα, η γιατρός «δεν ενέργησε προσεκτικά» και η 74χρονη ασθενής «δεν επιβεβαίωσε ξεκάθαρα» ότι ήθελε να γίνει η ευθανασία κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατό της, η ηλικιωμένη είχε πιστοποιημένη διαθήκη ζωής, όπου επισήμαινε πως επιθυμεί να υποβληθεί σε ευθανασία εάν η κατάστασή της αναμενόταν να επιδεινωθεί σημαντικά. Ωστόσο, η επιτροπή αξιολόγησης που εξέτασε το εν λόγω περιστατικό, συμπέρανε ότι η επιθυμία της ήταν ασαφής και αντιφατική.
Από την πλευρά της, η γιατρός υποστήριξε ότι εκπλήρωσε την επιθυμία της 74χρονης.
Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης, η ηλικιωμένη είχε ρωτηθεί πολλές φορές στο ίδρυμα που νοσηλευόταν εάν ήθελε να πεθάνει, λέγοντας «όχι τώρα, δεν είναι ακόμα τόσο άσχημα». Οι εισαγγελείς δήλωσαν την Παρασκευή ότι η γιατρός θα έπρεπε να έχει επιβεβαιώσει ότι η ασθενής επιθυμούσε να πεθάνει και ότι το γεγονός ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ δεν διαφοροποιεί τίποτα από τα προηγούμενα.
Ο Johan Legemaate, καθηγητής Νομοθεσίας για την Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, υπογράμμισε ότι «η δήλωση του ασθενούς πρέπει να είναι αρκετά σαφής, έτσι ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν πότε μπορεί να εφαρμοστεί η ευθανασία».
Σημειώνεται ότι η Ολλανδία είναι μια από τις πέντε χώρες που επιτρέπουν στους γιατρούς να προχωρούν σε ευθανασία.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!