Κέντρα υγείας στους καταυλισμούς


Τη δημιουργία κέντρων υγείας μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιωθεί η προβληματική πρόσβαση των προσφύγων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και να μειωθεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας των νοσοκομείων των νησιών.
Οπως ανέφερε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο με αντικείμενο την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού και την παρουσίαση του σχεδιασμού για το μέλλον, η δημιουργία κέντρων υγείας στα ΚΥΤ έχει ορίζοντα τους πρώτους μήνες του 2019.
Την ίδια περίοδο, θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του υπουργείου Υγείας για την τοποθέτηση ιατρικού προσωπικού στις προσφυγικές δομές, όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις.
Σε ένα υπουργείο που στα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του, τον Νοέμβριο του 2016, έδινε την εντύπωση ότι λειτουργούσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δυσκολευόταν να βρει τον βηματισμό του, το περιεχόμενο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου αφήνει μια μάλλον διαφορετική εικόνα: ολοκληρώνονται διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει στο παρελθόν, αναθεωρούνται πρακτικές που αποδείχτηκαν πρόχειρες ή αναποτελεσματικές, επιχειρείται η αντιμετώπιση προβλημάτων που χρόνιζαν και υπάρχει σχεδιασμός και προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο αναφορικά με τον αριθμό των αφίξεων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία για την αποσυμφόρηση των νησιών. Από την αρχή του έτους μέχρι τις 12 Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 23.014 πρόσφυγες που πήραν άσυλο ή είναι ευάλωτοι, αλλά παρέμειναν λιγότεροι σε σχέση με τις αφίξεις στα νησιά, που έφτασαν τις 28.031.
Ωστόσο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο ο ρυθμός της αποσυμφόρησης ήταν αργός, καθώς διατέθηκαν σε πρόσφυγες που έφτασαν από τον Εβρο περίπου 6.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας που είχαν κλείσει και ξαναλειτούργησαν. Τον Μάιο το υπουργείο κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρηση του οικονομικού σχεδίου για το 2018.
Το επόμενο διάστημα δημιουργήθηκαν νέες θέσεις σε κέντρα και σε διαμερίσματα για όσους μεταφέρονται από τα νησιά, γεγονός που έκανε δυνατό τον διπλασιασμό των μεταφορών το τρίμηνο από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.
Μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα άλλοι 6.000 πρόσφυγες, οι 5.000 σε ξενοδοχεία, σύμφωνα με νέο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ενώ 1.000 θα μείνουν σε διαμερίσματα που διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου, σήμερα στα νησιά φιλοξενούνται 16.799 πρόσφυγες, οι 13.846 στα ΚΥΤ. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Βίτσας, στις 5 Νοεμβρίου έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής απογραφή των φιλοξενούμενων στα ΚΥΤ, με μεθόδους ανάλογες με την απογραφή γενικού πληθυσμού, προκειμένου να υπάρχει ακριβέστερη εικόνα.
Σημειώθηκε επίσης αύξηση κατά 30% των αποφάσεων για το άσυλο, ενώ αυξήθηκαν κατά 50% οι επιδόσεις των αποφάσεων σε δεύτερο βαθμό. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Κω, όπου διεκπεραιώθηκαν 77 αιτήματα ασύλου σε διάστημα 16 ημερών.
Από την αρχή του έτους, έγιναν 290 απελάσεις στην Τουρκία με βάση την ευρωτουρκική συμφωνία και 886 επιδοτούμενες απελάσεις στις χώρες καταγωγής μέσω του προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Ο αριθμός των αφίξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα από την αρχή του έτους φτάνει τις 42.000, αυξημένος σε σχέση με τις 36.000 που καταγράφηκαν πέρσι. Η αύξηση αφορά τα χερσαία σύνορα στον Εβρο, όπου φέτος καταγράφηκαν 14.250 αφίξεις, έναντι 5.500 πέρσι.
Ο υπουργός σημείωσε ότι παγκοσμίως ο αριθμός των απελάσεων που πραγματοποιούνται δεν ξεπερνά το 5% και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό από τη Γερμανία.
«Το υπουργείο δεν δουλεύει με τη λογική να στέλνουμε πίσω όποιον έρχεται στην Ελλάδα. Δουλεύει με τη λογική ότι όποιος έχει δικαίωμα παίρνει διεθνή προστασία. Εξαντλούμε όλες τις προσπάθειες και δεν καταφεύγουμε σε εύκολες λογικές, όπως ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών με το που φτάνουν στην Ελλάδα. Νομικά δεν υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός κατά τη διαδικασία υποδοχής. Είναι όλοι τους άνθρωποι που ζητούν άσυλο», σημείωσε.
Προσέθεσε ότι είναι αδιέξοδη η σημερινή κατάσταση που προβλέπει την απέλαση σαν το μοναδικό μέσο για να φύγει κάποιος πρόσφυγας από την Ελλάδα. «Μπορεί κάποιοι στην Ευρώπη με υψηλά αξιώματα να θέλουν να δαπανούν δισεκατομμύρια για τη θωράκιση των συνόρων. Πρόκειται για στρεβλή αντίληψη που παραπέμπει σε γεωπολιτικές προσεγγίσης του 19ου αιώνα. Η διαδικασία ασύλου έχει να κάνει με το διεθνές δίκαιο, με τη συνθήκη της Γενεύης και το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης, αν δεν θέλουμε να δεχτούμε ξενοφοβικές ιδέες και πρακτικές», σημείωσε.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθούν παγκοσμίως συνθήκες ενάντια στη φτώχεια, την έλλειψη δημοκρατίας και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως και στην ανάγκη να υπάρξει ανακατανομή των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών που συμφωνούν σε αυτή την οπτική.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προβάλλονταν σλάιντ με εικόνες από τους 26 καταυλισμούς της ενδοχώρας, ενώ ο υπουργός επισήμανε ότι, ύστερα από το κλείσιμο της δομής στο Βαγιοχώρι, οι συνθήκες στους περισσότερους είναι καλές έως πάρα πολύ καλές.
Υπογράμμισε ότι οι θέσεις αυτές δημιουργήθηκαν από το μηδέν, όπως και οι 26.000 θέσεις σε διαμερίσματα, και αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των προσφυγόπουλων και στην εγγραφή τους στα σχολεία.
«Μερικά πράγματα δεν τα κάνουμε καλά. Υπάρχουν όμως πράγματα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Αλλα που πρέπει να τα βελτιώσουμε», υπογράμμισε.
Για το 2019, το υπουργείο έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλυτικά κοστολογημένο οικονομικό σχέδιο διαχείρισης, προσαρμοσμένο ανάλογα με τον αριθμό των αφίξεων, είτε μειωθεί, όπως εκτίμησε ο κ. Βίτσας, είτε μείνει στα ίδια επίπεδα, είτε παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 20%. Προβλέπεται η δημιουργία 5.000 θέσεων φιλοξενίας εξάμηνης διάρκειας για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι θα εντάσσονται παράλληλα σε προγράμματα ένταξης.
Ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης μελετάται η δυνατότητα ένταξης των προσφύγων σε προγράμματα εργασίας, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που δεν είναι δημοφιλή στους Ελληνες.
Σημείωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Σάμο, που θα αντικαταστήσει το σημερινό ΚΥΤ στο Βαθύ, το οποίο θα αποδοθεί στον δήμο.
Από την αρχή του 2019, το υπουργείο ετοιμάζεται να αναλάβει το πρόγραμμα μετακίνησης των προσφύγων από δομές σε σχολεία, νοσοκομεία και υπηρεσίες του δημοσίου, όπως και το πρόγραμμα μεταφοράς τους στην ενδοχώρα, προγράμματα που μέχρι σήμερα υλοποιούσε η Υπατη Αρμοστεία.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε επικείμενο νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει την αυτοτέλεια της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, την οποία χαρακτήρισε «επιχειρησιακό βραχίονα του υπουργείου».
Κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ανόδου της Aκροδεξιάς ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που επισκέφτηκε χτες τον Ελαιώνα συνοδευόμενος από τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα, Υγείας Α. Ξανθό και τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού λόγω εγγύτητας στις εστίες συρράξεων και της οικονομικής κρίσης και σημείωσε ότι η επιτυχία της να παραμείνει στο ευρώ τη βοήθησε να αντέξει την πίεση της ροής των προσφύγων.
Υπερασπίστηκε ωστόσο την αμφιλεγόμενη ευρωτουρκική συμφωνία και επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να κρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός της, όπως προβλέπει η συμφωνία, αλλιώς πρέπει να επανεξεταστεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε.Ε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!