Αυστηρή απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ στις προκλήσεις Ερντογάν


Συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των απειλών o πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή την εξορυκτική διαδικασία. «Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας» απάντησε σε αυστηρό τόνο, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας συντηρεί την επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν μίλησε για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κύπρου που «αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες» για να λάβει την απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ πως «οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας.
Η Ελλάδα διαμηνύει πως δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις «εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, «ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενεργειακό πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά, με το γεωτρύπανο της Exxon Mobil να εκτελεί κανονικά εργασίες στο οικόπεδο 10 αλλά και με την κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ENI (Γαλλία-Ιταλία) να «κατοχυρώνει» ουσιαστικά το οικόπεδο 7, ως και η μόνη που κατέθεσε προτάσεις διεκδίκησης.
«Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση», σημειώνει με νόημα το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!