Συντάξεις εμείς, φορολογικά εσείς


Πολιτική λύση για τις συντάξεις αναζητεί η κυβέρνηση μετά το δίλημμα που έχουν βάλει οι θεσμοί ότι για να μην προχωρήσουν οι περικοπές, θα πρέπει να θυσιαστούν τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Στριμώχνοντας για τα καλά την ελληνική πλευρά, οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από την Αθήνα να ξηλώσει από το πακέτο Τσίπρα τις εξαγγελίες για τις μειώσεις φόρων σε εισόδημα και περιουσία (ΕΝΦΙΑ κατά 10%, των συντελεστών στις επιχειρήσεις κατά μία μονάδα, της φορολογίας στα μερίσματα), αφήνοντας εντός τα μέτρα που προέρχονται από την πλευρά των κοινωνικών δαπανών (επιδότηση ενοικίου, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»).
Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα τελικά ποσά που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019 για τα συγκεκριμένα προγράμματα να είναι κατώτερα σε σχέση με αυτά του προσχεδίου.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης μειώνεται από 20% σε 13,33% από 1ης Ιανουαρίου του 2019), δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει το οικονομικό επιτελείο με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σε ήρεμα νερά κινείται και το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιστροφή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.
Πρόκειται για χρήματα τα οποία ανήκουν στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια», οι δικαιούχοι των οποίων έχουν δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την καταβολή τους από το 2012.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ τα ποσά (800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση) θα επιστραφούν εφάπαξ στους δικαιούχους και προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο.
Η ελληνική πλευρά υπέστη μια ψυχρολουσία από τους δανειστές αναφορικά με το θέμα των συντάξεων: ενώ είχε καλλιεργηθεί θετικό κλίμα γύρω από το ελληνικό αίτημα να μην προχωρήσουν οι μειώσεις και ενώ αναγνώρισαν ότι θα υπάρξει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού το 2019, ψαλίδισαν τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για την υπεραπόδοση και αποφάνθηκαν ότι δεν επαρκεί για να ακυρωθεί πλήρως η μείωση των συντάξεων και ταυτοχρόνως να εφαρμοστούν τα μέτρα της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές αναφορικά με την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 έχει μειωθεί περίπου στα 300 εκατ. ευρώ (0,15% του ΑΕΠ).
Εκτίμηση των Ευρωπαίων είναι ότι το πλεόνασμα του 2019 δεν θα ξεπεράσει το 3,45% του ΑΕΠ και σε σχέση με τους υπολογισμούς της Αθήνας για 3,6% δημιουργείται τρύπα 300 εκατ. ευρώ.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η πρόβλεψη των δανειστών δεν ανέβαζε τον πήχη πάνω από το 3,3% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ένα κενό 540 εκατ. ευρώ.
Η συζήτηση πάντως για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 συνεχίζεται, ενώ στην κουβέντα μπήκε από χθες και το ΔΝΤ, επιλέγοντας αυτό που δεν είχε κάνει κατά τη φθινοπωρινή σύνοδό του, να επαναλάβει δηλαδή την πάγια θέση του: ότι τα προνομοθετημένα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων από το 2019 και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά.
Ο χρόνος που επιλέγει το ΔΝΤ για να κάνει αυτή τη δήλωση δεν είναι καθόλου τυχαίος, όταν πριν από 20 ημέρες από το εξωτικό Μπαλί η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από συνάντηση, είχε υποδείξει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι «η Αθήνα θα πρέπει να τα βρει με τους Ευρωπαίους σε αυτό το ζήτημα».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!