Πέρασε από την Επιτροπή το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές


«Έμπρακτη απόδειξη του τέλους των μνημονίων» χαρακτήρισε η Έφη Αχτσιόγλου το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που πέρασε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και πλέον θα κατατεθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια.
Κατά την ομιλία της, η υπουργός Εργασίας είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό «είναι η έμπρακτη απόδειξη του τέλους των μνημονίων και των δημοσιονομικών περιορισμών. Είναι ένα επεκτατικό μέτρο ελάφρυνσης και έρχεται να συμπληρώσει το τέλος των χρόνιων οικονομικών επιβαρύνσεων για να προχωρήσουμε στην κοινωνική ενίσχυση σε όσους το έχουν ανάγκη».
Στη διάρκεια τη συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει παρά «ψίχουλα» σε σχέση με τις καταστροφικές συνέπειες του «νόμου Κατρούγκαλου» και να ζητά την πλήρη κατάργησή του.
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, κατηγόρησε την υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια και την πραγματικότητα για τη θέση του κόμματος του σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα.
«Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Υπερασπιζόταν, υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται το δημόσιο, καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης», ανέφερε.
«Είπε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, ότι οι εταίροι κάνουν διθυράμβους για το νομοσχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν διαφωνούν με τις μειώσεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στη δριμεία κριτική των φορέων, των δικηγόρων και των επιστημόνων, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επί 2,5 χρόνια έκανε λάθη. Ότι με τη πολιτική σας βλάψατε το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, το τιμωρήσατε και δημιουργήσατε στρεβλώσεις στην οικονομία».
Η υπουργός Εργασίας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για συστηματική καταστροφολογία, ενώ ο πρώην υπουργός Εργασίας και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης.
Όπως είπε η Έφη Αχτσιόγλου, οι ασφαλιστικές μειώσεις «θα οδηγήσουν σε βαθιές και ουσιαστικές ελαφρύνσεις σε 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Η επιδότηση ενοικίου σε 400.000 οικογένειες. Το τέλος επιτηδεύματος, οι επιστροφές αναδρομικών σε ένστολους και γιατρούς, η μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα θεσπιστεί τον επόμενο μήνα, είναι σειρά μέτρων ελάφρυνσης σε ανθρώπους του μόχθου. Και αυτό γίνεται γιατί μπορέσαμε να βάλουμε τέλος στο προηγούμενο καθεστώς των δημοσιονομικών περιορισμών αφήνοντας το οριστικά πίσω μας».
Υποστήριξε ότι η Ν.Δ. επενδύει για ψηφοθηρικούς λόγους στην καταστροφολογία, υπονομεύοντας διαρκώς με τη ψευδή της ρητορική, το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.
Επίσης απέρριψε τα λεγόμενα του Γιάννη Βρούτση, ότι το κόμμα του είναι υπέρ της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αντιτείνοντας ότι από τα πεπραγμένα της προκύπτει το αντίθετο.
«Ούτε από τις 12 διαδοχικές, οριζόντιες περικοπές των συντάξεων στις οποίες είχε προχωρήσει, ούτε από το σχέδιο το οποίο ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόσει όταν και εφόσον γίνει κυβέρνηση προκύπτει κάτι τέτοιο. Τα πεπραγμένα της ΝΔ αποδεικνύουν ότι υπονομεύει το ασφαλιστικό σύστημα» τόνισε η υπουργός Εργασίας.
Ο ειδικός αγορήτης του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν καταθέτει συγκριτικά στοιχεία για να μην αποδειχτεί η αλήθεια πως συνεχίζει την ίδια αποκρουστική πολιτική της ισοπέδωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Απαντώντας η Έφη Αχτσιόγλου αντέτεινε ότι είναι πολύ μεγάλες οι ελαφρύνσεις στις εισφορές του 2019 σε σχέση με το 2018..
«Σε σύγκριση με το 2018, για το 2019, ένα άτομο με εισόδημα 8.000 ευρώ θα πληρώσει 1.400 ευρώ εισφορές αντί 2.000. Οι εισφορές συνοδεύονται με το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου και όχι με τα χρόνια που είναι στο επάγγελμα. Αυτό είναι ένα δίκαιο μέτρο που φοροδοτεί με βάσει τα πραγματικά εισοδήματα».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!