Τσίπρας: Μνημόνιο με το λαό τα δικά μας μέτρα


Σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τονίζοντας ότι καταστρέφεται ολοσχερώς πλέον το αφήγημά της για 4ο μνημόνιο αντιτείνοντας ότι η κυβέρνηση τώρα συνάπτει μνημόνιο με το λαό κι όχι με τους δανειστές.
Στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι η διαφορά αυτού του μνημονίου είναι ότι αφορά την προοπτική και τη στήριξη του ελληνικού λαού για το αύριο, αλλά και ότι θα επιβεβαιωθεί το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής.
Μιλώντας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ο ίδιος σημείωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της για μείωση ανεργίας, παραγωγική ανασυγκρότηση και στήριξη των συνταξιούχων, καθώς αξιοποιεί όποια δυνατότητα υπάρχει μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας δείχνει πως η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε.
Ανέφερε δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πιο «ασφαλείς» γι' αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο. «Ίσως είναι πιο ασφαλής αυτή η επιλογή γιατί για το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί ακόμα να καταστροφολογεί, γιατί ως προς την οικονομία η καταστροφολογία του τελείωσε» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση γιατί δεν έρχονται μέτρα αλλά αντίμετρα.
Χαρακτήρισε κατόρθωμα τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού λέγοντας ότι η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση 250.000 μη μισθωτών δεν είναι μία έκτακτη, εμβόλιμη ελάφρυνση, αλλά ενταγμένη σε μία στρατηγική που έχει χαράξει και υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.
«Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ποιοι ήταν αυτοί; Όσοι έκαναν ταυτόσημο το άδικο με το μη βιώσιμο. Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία».
Αυτά που δίνουμε πίσω ως ανταποδοτικότητα των θυσιών, δεν είναι παροχές "Τσοβόλα δωσ’ τα όλα", όπως λένε κάποιοι, αλλά ότι μπορούμε να δρέπουμε τους καρπούς ενός συντονισμένου σχεδίου και μιας δύσκολης προσπάθειας.
Και μας κατηγορείτε ότι εφαρμόζουμε το "Τσοβόλα δώστα όλα" και ψηφίζετε το "Τσοβόλα δώστα όλα". Ο κ. Τσοβόλας θα πρέπει να είναι ευτυχισμένος διότι χαίρει οικουμενικής αποδοχής
Συνεχίζοντας την επίθεση στον αρχηγός της Ν.Δ. σχολίασε πως «δεν υπάρχει άλλος πολιτικός από τον Μητσοτάκη που να έχει πέσει τόσο έξω στις εκτιμήσεις του και τις προβλέψεις του. Και συνεχίζετε να επενδύετε στην καταστροφή και την άρνηση».
Επεσήμανε πως «η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται».
Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια με των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους.
«Μία μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, κατήργησε, δηλαδή, το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων που αύξανε, αυθαίρετα, το ύψος της εισφοράς αναλόγως με τα χρόνια που κάποιος ήταν στο επάγγελμα, χωρίς να συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ».
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος με την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου, ενός μισθού που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε».
«Μόλις τρία χρόνια μετά τη στιγμή της πλήρους κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, κατορθώνουμε, λοιπόν, πια να έχουμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο», σημείωσε και πρόσθεσε:
Με το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές απ ό,τι με το προηγούμενο καθεστώς, προστατεύοντας παράλληλα τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Σε αυτήν τη σαφώς βελτιωμένη, την αισιόδοξη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτυπώνεται εξάλλου η προσπάθεια που κάνουμε από την πρώτη στιγμή για να αντιστρέψουμε την κατάσταση της απορρύθμισης που επικρατούσε στην αγορά εργασίας όταν αναλάβαμε.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, στη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτυπώνονται τα παρακάτω:
Επίσης, ο πρωθυπουργός έφερε παραδείγματα για τις ελαφρύνσεις το σχεδίου για 250.000 μη μισθωτούς, λέγοντας τα εξής:

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!