Τα «κίτρινα γιλέκα» δοκιμάζουν τον Μακρόν


Χιλιάδες αστυνομικούς επιστράτευσε η κυβέρνηση Μακρόν για να περιορίσει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», το οποίο πραγματοποιεί νέο κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.
Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές με σύνθημα «Μακρόν, ψεύτη, παραιτήσου» συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που τους εμπόδισαν να πλησιάσουν στο προεδρικό μέγαρο κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, έχει «υποσχεθεί» σκληρά μέτρα εναντίον «του απείθαρχου πλήθους».
Μέχρι στιγμής δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί σε ένα ανεξάρτητο κίνημα που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία απέναντι στις φορολογικές αυξήσεις στα καύσιμα και έχει εξελιχθεί σε μια μαζική κινητοποίηση κατά της πολιτικής του Γάλλου προέδρου. Εκτιμάται ότι αριθμεί ήδη 287.710 άτομα.
Οι διαδηλωτές, που πήραν το όνομα «κίτρινα γιλέκα» από το χρώμα των γιλέκων που είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι οδηγοί στα οχήματά τους σε περίπτωση ανάγκης, έχουν την υποστήριξη του 73% των Γάλλων, σύμφωνα με το ινστιτούτο Elabe.
«Το 54% των ψηφοφόρων του Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζουν ή τρέφουν συμπάθεια προς το κίνημα. Δεν είναι και ανώδυνο», τονίζει αναλυτής του ινστιτούτου.
«Είτε είναι λίγες είτε πολλές χιλιάδες, είτε καταφέρουν είτε όχι να μπλοκάρουν τη χώρα, τα κίτρινα γιλέκα έχουν νικήσει», σχολιάζει η εφημερίδα Le Parisien και σημειώνει: «Υπενθύμισαν στους ηγέτες μας ότι η οικολογική φορολογία είναι προορισμένη να αποτύχει εάν αγνοεί την καθημερινότητα εκείνων που προτίθεται να βοηθήσει».
«Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στον μέσο Γάλλο που δεν αισθάνεται ότι ο Μακρόν συμπάσχει μαζί του. Ενσαρκώνει ένα είδος παρισινής, κοινωνικής και πνευματικής ελίτ», σύμφωνα με αναλυτή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Polling/Vox.







Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!