«Έφυγε» ο Κώστας Βρεττάκος


Σε ηλικία 80 ετών «έφυγε» από κοντά μας ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και φωτογράφος, Κώστας Βρεττάκος, μετά από πρόβλημα υγείας εξαιτίας του οποίου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο «Σωτηρία».
Πρόκειται για μία πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα με πλούσιο έργο στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Άφησε πίσω του μεταξύ άλλων το βραβευμένο βιβλίο «Ασκήσεις περιέργειας» (2016), ένα συναρπαστικό χρονικό στις ταραγμένες εποχές της Κατοχής και της δικτατορίας, και το εξαιρετικό μυθιστόρημα «Περαστικός από το Ρέικιαβικ» (2009), ένα ελεύθερο ταξίδι μέσα στη μνήμη.
Ο Βρεττάκος ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ είχε διατελέσει σύμβουλος κινηματογραφίας στο υπουργείο Πολιτισμού και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Από την δουλειά του δημιουργού στο σινεμά ξεχώρισε η μοναδική μεγάλου μήκους ταινία του «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987) και τα ντοκιμαντέρ «Το στρώμα της καταστροφής» (1980) και «Διάσωση Ακρόπολης» (1984).
Σπούδασε κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Ιταλία και παράλληλα με τις κινηματογραφικές του ενασχολήσεις συνέχισε να εργάζεται βιοποριστικά ως επιμελητής εκδόσεων και παραγωγός διαφημιστικών.
Τον καιρό της δικτατορίας εργάστηκε ως μεταφραστής λαϊκών μυθιστορημάτων και ως φωτογράφος εγκυκλοπαιδειών.
Τις πρώιμες λογοτεχνικές συνεργασίες με την «Επιθεώρηση Τέχνης» ακολούθησαν δύο ποιητικές συλλογές το 1971 και 1977 με τον τίτλο «Ανάριθμα». Το 1980 δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο «Τρία φύλλα», ενώ ασχολήθηκε περιστασιακά και με τη δημοσιογραφία 
Ο  Βρεττάκος αφιερώθηκε επίσης στο έργο του πατέρα του, του μεγάλου ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, ενώ δώρισε το αρχείο του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!