Έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας υπέρ του Brexit


Η βρετανική Υπηρεσία Αντιμετώπισης του Εγκλήματος (NCA) ξεκίνησε έρευνα για το ενδεχόμενο να υπήρξε παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας των υποστηρικτών για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. κατά το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016.
Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Βρετανίας, η Υπηρεσία ερευνά την εμπλοκή σε υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της εκστρατείας υπέρ του Brexit o πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Άρον Μπανκς, η ομάδα του «Leave.EU» (Φεύγουμε από την Ε.Ε.) και μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις και ιδιώτες. Το ποσό που δαπανήθηκε υπολογίζεται σε 8 εκατομμύρια στερλίνες (12 εκατ. ευρώ) και φέρεται να δόθηκε στην οργάνωση «Better for the Country» (καλύτερα για τη χώρα).
Σύμφωνα με την επιτροπή που ερευνά την υπόθεση, ο Μπανκς «δεν ήταν η πραγματική πηγή των χρημάτων», ενώ έχει αποκρύψει τους χρηματοδότες.
«Οι οικονομικές συναλλαγές που ερευνούμε περιλαμβάνουν εταιρείες με έδρα στο Γιβραλτάρ και τη Νήσο Μαν», σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ελέγχου Χρηματοδότησης Κομμάτων, Μπομπ Πόσνερ.
Να σημειωθεί ότι η Νήσος Μαν είναι κτήση της Βρετανίας, που απολαμβάνει αυτονομία σε φορολογικά και άλλα θέματα, ενώ το Γιβραλτάρ είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος.
Όπως τόνισε, «η έρευνα έφερε στο φως ενδείξεις για εγκληματικές δραστηριότητες που ξεπερνούν τις αρμοδιότητές μας και για τον λόγο αυτό στείλαμε τα στοιχεία στην NCA, ώστε να προχωρήσει την έρευνα και να ασκήσει πιθανώς διώξεις».
Την πληροφορία επιβεβαίωσε η NCA, ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Στη Βρετανία ο εκλογικός νόμος απαγορεύει από τις εκλογικές εκστρατείες (είτε κομματικές είτε για δημοψηφίσματα) να χρηματοδοτούνται από μη εγχώριες επιχειρήσεις ή αλλοδαπούς.
Ο Άρον Μπανκς, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που ασχολείται με τις ασφάλειες και στενός φίλος του Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρίζει ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο και οι έρευνες θα τον απαλλάξουν. Όπως λέει, πληρώνει φόρους στην Ε.Ε. και ποτέ δεν έλαβε χρήματα από το εξωτερικό.
Ήδη από τις μέρες του δημοψηφίσματος, όπου η έξοδο από την Ε.Ε. υπερίσχυσε με 52% έναντι 48% της παραμονής, οι αντίπαλοι του Brexit είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την προέλευση των χρημάτων της εκστρατείας των υποστηρικτών της εξόδου, είχαν υποστηρίξει πιθανή ρωσική εμπλοκή στην εκστρατεία και παρεμβάσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στην υπόθεση φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία χρηστών που πήρε μέσω Facebook η εταιρεία Cambridge Analytica.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του ξενοφοβικού Ukip, υποστηρίζει ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από προσπάθεια να «υποβαθμιστεί και να υποτιμηθεί η καμπάνια υπέρ του Brexit».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!