Αισιόδοξα μηνύματα μετά τη συγχώνευση Eurobank με Grivalia


Θετικά αντιμετώπισε η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, τη συγχώνευση της τράπεζας Eurobank με την κτηματομεσιτική εταιρεία Grivalia Properties: μία κίνηση που θα βοηθήσει την ελληνική τράπεζα να απαλλαγεί από την πίεση των «κόκκινων» δανείων, με τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), η οποία θα επιχειρήσει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Eurobank από το 39% στο 15%.
Ειδικότερα, το πλάνο αφορά τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) της Eurobank από τα τέλη του 2021 στα τέλη του 2019, ανοίγοντας τον δρόμο για μονοψήφιο ποσοστό NPE νωρίτερα από την τριετία.
Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της Grivalia Properties και της Eurobank κατέγραψαν σημαντική άνοδο (6,28% η πρώτη, 0,4886 ευρώ η δεύτερη) στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στο ίδιο πλαίσιο, Eurobank και Grivalia σημείωσαν τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών (με 24,162 εκατ. ευρώ και 15,105 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα).
Με τη συμφωνία αυτή, η Fairfax Financial Holdings Ltd. του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος στη νέα τράπεζα με μερίδιο 33%. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η Eurobank με το σχέδιό της για πώληση περίπου 7 δισ. ευρώ «κόκκινων δανείων» και συγχώνευση με την Grivalia, δεν περιμένει κρατική βοήθεια.
Όπως έχει σημειώσει η δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Άρτεμις Σπηλιώτη, με τον τρόπο αυτό η Eurobank στέλνει σαφές μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι επιταχύνει τις προσπάθειες της επιστροφής στην τραπεζική κανονικότητα, δηλαδή στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν ότι η δημιουργία SPV από τη Εurobank δεν σημαίνει ότι αποκλείει τη μελλοντική της «συμμετοχή» και σε ένα ακόμα σχέδιο, όπως για παράδειγμα σε μια εταιρεία Asset Protection Scheme (πρόταση ΤΧΣ).
Σε δηλώσεις του ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογράμμισε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση με την Grivalia αποτελεί ορόσημο για την Eurobank:
Θα επιτρέψει στην Τράπεζα να επιτύχει τον υψηλότερο δείκτη συνολικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και να επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, μέσω μιας μεγάλης κλίμακας τιτλοποίησης ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ και άλλων πρωτοβουλιών.
Έχοντας αντιμετωπίσει σε μείζονα βαθμό το ζήτημα του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θα μπορέσουμε να εστιάσουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στην εξυπηρέτηση των πελατών μας, την επιστροφή στην ανάπτυξη και στην υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να στοχεύσουμε ένα δείκτη NPE περί το 15% στο τέλος του 2019, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το σχέδιο που έχουμε συμφωνήσει με τον SSM, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω μείωση σε μονοψήφιο δείκτη το 2021.
«Έχουμε τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα. Αγοράσαμε μετοχές όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, τοποθετούμε κεφάλαια τώρα μέσω της Grivalia. Θεωρούμε ότι είναι μία πολύ καλή τράπεζα», δήλωσε ο Πρεμ Γουάτσα σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Αυτά που πέρασε η Ελλάδα ήταν μία μοναδική κατάσταση. Όταν μία χώρα χάνει το 25% του ΑΕΠ της είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να πάει καλά. Χρειάζεται ανακεφαλοποίηση, χρειάζονται εισροές κεφαλαίων. Όμως όλα αυτά είναι παρελθόν», είπε επίσης ο Καναδός επενδυτής.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!