«Κληρώνει» στο EuroWorking Group το θέμα των συντάξεων


ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) που θα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, θα συζητηθεί την Πέμπτη (15 Νοεμβρίου) το ζήτημα σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι αναμένεται να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις, οι οποίες θα προωθηθούν στη συνέχεια στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (19 Νοεμβρίου).
Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως το επίμαχο θέμα θα έχει ευτυχή κατάληξη, επειδή -όπως υποστηρίζουν- επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,6% χωρίς την ανάγκη να ληφθεί ή να εφαρμοστεί επιπλέον μέτρο, όπως είναι η περικοπή των συντάξεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης μεταβαίνει για τη σύσκεψη της ευρω-ομάδας με τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές αποτέλεσμα στο πρώτο 10μηνο του 2018 διαμορφώνεται σε (υπερ)πλεόνασμα ύψους 6,46 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,584 δισ. ευρώ.
Βεβαίως, την ίδια ώρα οι δαπάνες για επενδύσεις χωλαίνουν: σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν μόλις σε 2,089 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 1,321 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εκείνο που θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα μετρήσει θετικά είναι το πλεόνασμα-ρεκόρ των περίπου 6,5 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο στο εν λόγω ζήτημα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, προέβη σε μία μάλλον ενθαρρυντική δήλωση τη Δευτέρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση «κινείται πολύ λογικά και σοφά» στο θέμα των συντάξεων. 
«Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν. Σε αυτές ανήκουν ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί, αφήνοντας έξω πληρωμές τόκων και χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι, βάσει των δικών της υπολογισμών, αυτό το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναμενόταν, ώστε να δημιουργούνται καινούργια επιπρόσθετα περιθώρια. Και είπε στην Επιτροπή έπειτα από -όπως θεωρώ- πολύ συντεταγμένη και σοφή διαδικασία, ότι θα ήθελε -σε διάλογο με την Επιτροπή- να μάθει εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σολτς.
Σημειώνεται τέλος, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άναψαν το «πράσινο φως» για άμεση επίλυση του θέματος των συντάξεων, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στο Βερολίνο.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!