Μακεδονία: Ανάπτυξη ή Καταστροφή, απο την χωροταξία. Ν. Φιλίππου, Ν. Βαρσακέλλης, Π. Σαββίδη, στην εκπομπή Τομές στην Επικαιρότητα της TV100 [video]


Απο την εκπομπή της ΤV 100- Τομές στην Επικαιρότητα, με θέμα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, από την χωροταξία, του Π. Σαββίδη, με ομιλητές τους κ Ν. Φιλίππου και κ Ν. Βαρσακέλλης, 

Κυρίως:Για την Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Πιστεύουμε στις δυνατότητες των κατοίκων και του τόπου, να μη μας διαφεύγει όμως ότι η κεντρική Μακεδονία με την άκρατη μείωση της παραγωγής - αποπαραγωγικοπόιηση- “έχασε” το 65% του ΑΕΠ της - κοινώς εισοδήματα- τα τελευταία 18 χρόνια, από 1η Περιφέρεια έγινε 9η στη χώρα και από το 92% του ΑΕΠ της Ε.Ε. κατρακύλησε στο 52%, με τα ίδια εθνικά και διεθνή δεδομένα. Έγινε πρωτεύουσα της ανεργίας, έχασε ενεργό πληθυσμό όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, μειώθηκε ο πληθυσμός του Δήμου Θεσσαλονίκης από 550.000 σε 300.000. Η σιωπή στην σοβαρή αυτή διαπίστωση σημαίνει ... αποδοχή της ήττας από τους πολιτικούς.


Το επίμονο και γλαφυρό αφήγημα σήμερα ... για 1η περιφέρεια που θα βγει από την κρίση, 1η στην διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ, που αφορά μόνο το 1-2%ο του ΑΕΠ της ΠΚΜ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν βγάζει την ΠΚΜ από την κρίση και δεν φέρνει ανάπτυξη. Είναι σταγόνα στον ωκεανό των δυνατοτήτων του τόπου και των νέων ιδιωτικών επενδύσεων.
Χωρίς παραγωγή, νέο ΑΕΠ και θέσεις εργασίας τίποτα δεν θα γίνει – θα συνεχίσει η οικονομική οπισθοχώρηση. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι στην «απαλλαγή» από τα παλιά αποτυχημένα μοντέλα και ό,τι φρενάρει την παραγωγή νέου ΑΕΠ και θέσεων εργασίας. Να «στρίψουμε» το τιμόνι άμεσα. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνονται δράσεις χωρίς άμεση κρατική χρηματοδότηση.
ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - διορθώσεις
1) Προτείνεται με την υπάρχουσα σήμερα μεγάλη κοινωνική συναίνεση να καταργηθούν οι καταστροφικές διατάξεις του χωροταξικού της κεντρικής Μακεδονίας. 
Πρώτον, από την πραγματική ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης με τις σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση, χωρίς μέτρα ασφαλείας στις υπάρχουσες μονάδες, με κύκλους που κλείνουν σχολεία, κέντρα υγείας και επενδύσεις. Και το χειρότερο είναι ότι προβλέπονται νέες μονάδες υψηλής όχλησης στον αστικό ιστό, κατά παραβίαση του ΦΕΚ-ΥΠΕΝ και του ΦΕΚ Δέλτα που τα απαγορεύει.
Δεύτερον, να αρθούν οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις που σημαίνει νέα λουκέτα όλων των μονάδων παραγωγής χαμηλής και μέσης όχλησης σε όλη την Περιφέρεια. Αφορά 3-5.000 χιλιάδες επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης. Θα είναι καταστροφή για την Μακεδονία ολόκληρη.
Συμπλέουν μαζικά 8 βουλευτές όλων των αποχρώσεων, 4 ευρωβουλευτές, 5 δήμαρχοι, 4 μεγάλοι οικονομικοί φορείς και εκατοντάδες 311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών, που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους και παράγουν το μισό ΑΕΠ της Περιφέρειας.
Το σκανδαλώδες δε είναι ότι οι ίδιες διατάξεις δεν ισχύουν για την ανατολική Θεσσαλονίκη, δεν ισχύουν στην Αττική και σε όλη την ΕΕ.
Οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ έχουν αναδείξει πολλές φορές το θέμα, με μηδενική ανταπόκριση από την ΠΚΜ. Μας εμπαίζει, έστειλε επιστολή διόρθωσης ο ΠΚΜ.
Ο ΠΚΜ επιφέρει την καταστροφή με συνειδητές διατάξεις που ψηφίστηκαν στην Περιφέρεια. Παράλληλα, ζήτησε πρόσφατα κείμενο με διορθώσεις των καταστροφικών διατάξεων για να ψηφιστεί. Να τιμηθούν οι δικές του έγγραφες παραινέσεις. 
Οι μισές επιχειρήσεις έκλεισαν από την συγκυρία του παρελθόντος, σήμερα ετοιμάζονται να κλείσουν οι άλλες μισές επιχειρήσεις στην Κ. Μακεδονία.
Πως μπορεί η Μακεδονία να αναπτυχθεί χωρίς επιχειρήσεις.
Για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας!
Είναι αδύνατον να μπούμε σε ρυθμό ανάπτυξης εάν δεν εφαρμόσουμε τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις διεθνείς συμφωνίες, σε αντίθεση με τις υποτιμητικές.
Συμπέρασμα- επίλογος
Αν δεν διορθωθεί η λογική της ανάπτυξης με πρώτη δράση την χωροταξική ανάπτυξη, όλα τα άλλα θα είναι “έπεα πτερόεντα”! Α- νόητα πράγματα και επιχειρήματα.
Ποιος δεν θέλει την ανόρθωση της υποβαθμισμένης δυτικής Θεσσαλονίκης. Το δόγμα της ισόρροπης ανάπτυξης δυτικά- ανατολικά είναι διαχρονικό και μηδέποτε υλοποιήθηκε.
Ποιος θέλει τα λουκέτα σε ότι απέμεινε παραγωγικά και σαν θέσεις εργασίας από την κρίση.
Συγκρούονται οι πραγματικά οι 2 θεμελιώδεις λογικές της ανάπτυξης ή της υποτίμησης.
Χρειάζεται νέα ατζέντα και νέα πολιτική- πολιτικών για την Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια. Ποιος θα την ορίσει??

Από εκεί αρχίζουν και οι γεωπολιτικές αλλαγές και προοπτικές. Άλλες θετικές και άλλες οδυνηρές για την Μακεδονία. Ποτέ αντίστροφα! 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!