«Πολιτική δίωξη» βλέπει ο Γκρούεφσκι που έλαβε άσυλο από την Ουγγαρία UPD


«Η Δημοκρατία της Ουγγαρίας, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μου για χορήγηση ασύλου λόγω της πολιτικής δίωξής μου. Ανέφερα ότι έχω πέσει θύμα από την κυβέρνηση όπου ηγείται το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα». Με αυτά τα λόγια ο πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και πρώην ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO -έχει καταδικαστεί για οικονομικά σκάνδαλα- ανακοίνωσε πως έλαβε άσυλο από την Ουγγαρία.
Στη δήλωσή του, ο Ν. Γκρούεφσκι ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θέλει να του στερήσει την ελευθερία «χρησιμοποιώντας μέσα μη δημοκρατικά και κάνοντας κατάχρηση της εισαγγελικής και δικαστικής αρχής». Εξήγησε πως ξεκίνησαν όλα, περιέγραψε «τις αδικίες, τις παρανομίες και διακρίσεις, τις κατασκευασμένες δίκες και δικαστικές αποφάσεις» εναντίον του ιδίου αλλά και συνεργατών του, δίνοντας παραδείγματα και αποδείξεις «για τις πολλές απειλές που έχει δεχθεί εναντίον της ζωής του», λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ΠΓΔΜ.
Λίγο πριν τη δήλωση του Γκρούεφσκι, η ουγγρική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Idok, είχε αποκαλύψει πως οι Ουγγρικές αρχές χορήγησαν άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Στο εκτενές ρεπορτάζ της, θυμίζει το χρονικό της εισόδου στη Βουδαπέστη του ακροδεξιού πρώην ηγέτης του VMRO.
Στις 10 Νοεμβρίου, ο Γκρούεφσκι πήγε από τα Σκόπια στην Αλβανία και έκανε αίτηση ασύλου στην Ουγγρική πρεσβεία στα Τίρανα. Από εκεί, ταξίδεψε στο Μαυροβούνιο μετά στη Σερβία με τελικό προορισμό τη Βουδαπέστη.
Στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας ο Γκρουέφσκι έφτασε στις 12 Νοεμβρίου και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, «το Βελιγράδι δεν μπορούσε να τον σταματήσει γιατί το σήμα της Interpol έφτασε στις 13 Νοεμβρίου».
Ο Ν. Γκρούεφσι εμφανίσθηκε αυτοπροσώπως στην υπηρεσία ασύλου στη Βουδαπέστη και υποστήριξε πως δεν μπορούσε να ζητήσει άσυλο στη Σερβία ή το Μαυροβούνιο διότι και οι δύο χώρες έχουν καλές σχέσεις με την ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα πάντα με τη Magyar Idok, οι Ουγγρικές αρχές αποφάσισαν να εγκρίνουν το καθεστώς πρόσφυγα και τη χορήγηση ασύλου στον Γκρουέφσκι, εξετάζοντας λεπτομερώς τα δικαιολογητικά και καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η επιστροφή στην πατρίδα του θα οδηγούσε στη δίωξή του από την κυβέρνηση με γνώμονα το πολιτικό του παρελθόν.
Ο Γκρούεφσκι εξήγησε πως πριν φτάσει στην Ουγγαρία έκανε χρήση της αστυνομικής του ταυτότητας και μπήκε στη Βουδαπέστη έχοντας λάβει προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο από τις αρχές της Ουγγαρίας.
Τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Βουδαπέστη έχει ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.
Αργότερα αναμένεται δήλωση του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πως είναι πιθανό Ούγγροι διπλωμάτες να διευκόλυναν την έλευση του Γκρουέφσκι στη Βουδαπέστη.
Πάντως, η πρόθεση του Γκρουέφσκι να εγκαταλείψει την ΠΓΔΜ, φαίνεται πως ήταν καλά μελετημένη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, από τον Σεπτέμβριο ο πρώην πρωθυπουργός της γείτονος είχε αδειάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αναμένοντας τις περιπέτειες που θα είχε με τη Δικαιοσύνη.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!