Χρωστάμε 103,09 δισ. σε φόρους


Μισό εκατομμύριο πολίτες λύγισαν τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της ταυτόχρονης επιβάρυνσης από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, δημιουργώντας έτσι σε σχέση με τον Αύγουστο νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,4 δισ. ευρώ προς την εφορία.
Ομως, το πιο θλιβερό στοιχείο είναι ότι το σύνολο του ιδιωτικού χρέους φτάνει πλέον στα 103,09 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθεί και το δημόσιο των 335 δισ. ευρώ (φτάνει ήδη στο 180,4% του ΑΕΠ) από 317,4 δισ. ευρώ το 2017, τότε για ποια ανάπτυξη μετά τα μνημόνια μιλάμε;
Ενα μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκεται σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής ασφυξίας και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία, ενώ μέσα σε κάθε νοικοκυριό βρίσκεται τουλάχιστον ένας άνεργος…
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ:
1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 103,09 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 7,8 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Από τα 7,8 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται στα 6,16 δισ. ευρώ, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 513 εκατ. ευρώ μέσα στο φετινό οκτάμηνο.
2. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, τον Σεπτέμβριο έμειναν απλήρωτες και άλλες υποχρεώσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, που μεταξύ άλλων αφορούν μισθώματα, δάνεια, εισφορές και φόρους υπέρ τρίτων, μη φορολογικά πρόστιμα και παράβολα.
3. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,3 εκατ. ευρώ από 3.801.967 που ήταν στο τέλος Αυγούστου. Ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 510.428 άτομα μέσα σε έναν μήνα. Ενας στους δύο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,8 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
4. Σε 1.148.583 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί τα αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 3,9 δισ. ευρώ παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγούμενων ετών. Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι εισπράξεις από τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
5. Από το σύνολο των οφειλών, 16,8 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 86,29 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!