Έκτακτα αστυνομικά μέτρα κατά των «κίτρινων γιλέκων»


Περισσότερους από 65.000 αστυνομικούς και μέλη των γαλλικών δυνάμεων καταστολής θα θέσει επί ποδός η γαλλική κυβέρνηση το Σάββατο για να αντιμετωπίσει τη νέα διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων». Ανάμεσα στα έκτακτα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μακρόν είναι και η παρουσία τεθωρακισμένων τη αστυνομίας, αλλά και η παρουσία του στρατού.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναπτύξει «έκτακτα μέτρα», ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα προς τους κινηματίες να μην... έρθουν στο Παρίσι. Ο Φιλίπ δικαιολόγησε την «έκκλησή» του λέγοντας ότι δεν απαγορεύεται στους διαδηλωτές να εκφραστούν, αλλά τους προειδοποιεί για να αποφευθχεί το ενδεχόμενο «να πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι ταραξίες».
«Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει έκτακτα μέσα που θα προστεθούν στις 65.000 δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη Γαλλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον των γερουσιαστών, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα μέσα.
«Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη μέγιστη αποφασιστικότητα. Μαχόμαστε εναντίον του μίσους και της βίας» σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.
Αυτή θα είναι η τέταρτη μεγάλων διαστάσεων κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, ενώ οι διαδηλωτές συνεχώς κλιμακώνουν τη δράση τους
Τη στιγμή που το Ελιζέ εκφράζει απαισιοδοξία για την έκβαση των κινητοποιήσεων και δημιουργεί κλίμα έντασης, πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν ότι σχεδόν το σύνολο των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και της χωροφυλακής θα κινητοποιηθεί εκείνη την ημέρα.
Εξετάζεται, ακόμη, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής ή ακόμη και παρουσία του στρατού για να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε κτίρια της κυβέρνησης και άλλων θεσμών.
Υπό τον φόβο νέων ταραχών κλειστά θα παραμείνουν το Σάββατο διάφορα μουσεία στο Παρίσι, περιλαμβανομένου του Λούβρου, του Grand Palais και της Όπερας. Επίσης, κλειστός για το κοινό θα παραμείνει και ο Πύργος του Άιφελ, όπυς ανακοίνωσε σήμερα ο διαχειριστής του εμβληματικού μνημείου.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αποφύγει να μιλήσει για την κοινωνική κρίση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να κάνει τις ανακοινώσεις και τις όποιες διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, δεν πρόκειται να μιλήσει πριν από το Σάββατο, και την ολοκλήρωση των διαδηλώσεων που έχει εξαγγείλει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».
Όπως είπε ο εκπρόσωπός του, Μαρκ Φεσνό, ο πρόεδρος θα μιλήσει «όταν αυτό θα είναι χρήσιμο για την επίτευξη της ειρήνης».
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του περιοδικού της εφημερίδας FIGARO, δείχνει ότι η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου έχει πέσει πολύ γρήγορα πολύ χαμηλά, ακόμη και από αυτήν του τέως προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!