Τρίμηνη ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας


Εκεχειρία 90 ημερών αποφάσισαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες συμφωνώντας να αναστείλουν την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών ενώ θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές τους σχέσεις.
Μετά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αυξήσει τον συντελεστή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως είχε απειλήσει.
Κι ο Κινέζος ομόλογός του δεσμεύθηκε ότι το Πεκίνο θα αγοράσει μια «πολύ σημαντική» ποσότητα αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών των τομέων της γεωργικής παραγωγής, της ενέργειας, της βιομηχανίας, χωρίς να διευκρινίζει το ποσό της αξίας.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Κίνα εξέφρασε την προθυμία της να «εγκρίνει την προηγουμένως απορριφθείσα συμφωνία Qualcomm Inc NXP εάν ξαναπαρουσιαστεί» η πιθανότητα να κλειστεί.
Ωστόσο, η εκπροσώπος Σάρα Σάντερς διευκρίνισε ότι εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία με την Κίνα για τα ζητήματα που θεωρεί αγκάθια για το διμερές εμπόριο -η καταναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η άρση των μη δασμολογικών φραγμών, η «κλοπή» μέσω Διαδικτύου, ή η διάθεση αγροτικών προϊόντων- μέσα σε 90 ημέρες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%.
Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Ουάνγκ Σοουέν, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν την εφαρμογή του σχεδίου τους να αυξήσουν τους δασμούς στο 25% από την αρχή της νέας χρονιάς στη συνάντηση των Τραμπ και Σι.
«Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές μπορούν και πρέπει να έχουν δίκαιες διμερείς σχέσεις» δήλωσε ο Ουάνγκ σε συνέντευξη Τύπου επιβεβαιώνοντας ότι συμφώνησαν να μην επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς σε άλλα προϊόντα αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Η συζήτηση για τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα ήταν πολύ θετική και εποικοδομητική. Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να σταματήσουν την αμοιβαία αύξηση των νέων τιμολογίων» πρόσθεσε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!