Προς συμβιβασμό Ρώμη και Βρυξέλλες


Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το υψηλό έλλειμμα στο σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.
Την περασμένη Τετάρτη, σημειώθηκαν βήματα προόδου στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, με ιταλικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για νέα πρόταση από τη Ρώμη με μειωμένες προβλέψεις για το δημόσιο έλλειμμα.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, λοιπόν, ο Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό στην οποία το έλλειμμα της χώρας είναι 2,04% από το 2,4%, κάνοντας δεκτό το κύριο αίτημα της Κομισιόν για περιστολή δαπανών.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, το ερώτημα παραμένει εάν θα μπορέσει να εφαρμόσει η ιταλική κυβέρνηση τις προεκλογικές της υποσχέσεις, καθώς το «εισόδημα του πολίτη» (που έχουν υποσχεθεί τα  Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο) δεν φαίνεται ότι μπορεί να δοθεί σε όλους.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle -που επικαλείται Ιταλούς πολιτικούς αναλυτές- Ρώμη και Βρυξέλλες θα φτάσουν σε συμβιβασμό πιθανότατα μέχρι την προσεχή Τρίτη.
Παράλληλα, η Ρώμη ζητά να έχει ίση μεταχείριση με τη Γαλλία, αναφερόμενη στις παροχές του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, oι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση του ελλείμματος της χώρας.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!