Ζεσταίνουν πάλι τα τρακτέρ στον κάμπο


Την έξοδο των τρακτέρ σε σημεία της Θεσσαλίας από τη Δευτέρα προανήγγειλαν οι αγρότες που εκπροσωπούν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά τη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τους συναδέλφους τους για «μαζικό ανυποχώρητο αγώνα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ρ. Μαρούδας.
Ενδεικτικό του κλίματος στις τάξεις των αγροτών μετά τη συνάντηση είναι ότι οι εκπρόσωποί τους όχι μόνο δήλωσαν ότι οι απαντήσεις που πήραν στα αιτήματά τους δεν τους ικανοποιούν, αλλά κατήγγειλαν και την κυβέρνηση ότι «έχει κάνει την επιλογή της να μη στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή».
Ο προγραμματισμός των επικείμενων κινητοποιήσεων θα καθοριστεί εντός των ημερών σε κατά τόπους συνελεύσεις, όπου τα μέλη της Επιτροπής που βρέθηκαν χθες στο υπουργείο θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για το τι συζητήθηκε με τον υπουργό. Μεταξύ άλλων, οι αγρότες της Βοιωτίας έχουν προγραμματισμένη σύσκεψη τη Δευτέρα στην Αλίαρτο, ημέρα κατά την οποία θα έχουν βγει τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα σε Πλατύκαμπο, Φάρσαλα και αυτοκινητόδρομο Ε-65 στην Καρδίτσα.
Ο μέχρι στιγμής αγωνιστικός βηματισμός των αγροτών εξελίσσεται σε «συμπυκνωμένο» χρόνο, καθώς εντός 5 ημερών από την πρώτη πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια (9 Δεκεμβρίου) ακολούθησε η συνάντηση με τον υπουργό, έχουν ήδη προγραμματιστεί παρεμβάσεις όπως η συμμετοχή των παραγωγών στα κατά τόπους συλλαλητήρια ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό (18 Δεκεμβρίου) και το ερώτημα είναι εάν οι συντονισμένες σε πανελλαδικό επίπεδο κινητοποιήσεις πραγματοποιηθούν νωρίτερα από τα τέλη Γενάρη, περίοδος που προσδιορίζεται στην πρώτη ανακοίνωση με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής.
Στη χθεσινή συνάντηση οι αγρότες κατέθεσαν στον υπουργό τη λίστα με τα «δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα επιβίωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας». «Πολλά από αυτά έχουν ήδη επιλυθεί, κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της επίλυσης και κάποια άλλα θεωρώ ότι είναι κάπως υπερβολικά για τις δεδομένες συνθήκες που έχει η οικονομία και ολόκληρη η κοινωνία», αντέτεινε ο κ. Αραχωβίτης, προσθέτοντας: «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι είναι να μη δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς».
«Για όλους τους εργαζόμενους προχωράμε σε λύσεις στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής που έχουμε. Οσο περνάει ο καιρός και η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, τόσο οι δυνατότητες στήριξης [κοινωνικών ομάδων] είναι περισσότερες», συμπλήρωσε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που έχουμε για να βοηθηθούν οι παραγωγοί».
Τόνισε ότι βασικό σημείο της στρατηγικής του υπουργείου είναι η προσπάθεια «που έχουμε ήδη ξεκινήσει» για μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι. «Είτε μέσω του πετρελαίου κίνησης είτε μέσω των εφοδίων είτε μέσω της ενέργειας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε σε κινήσεις έτσι ώστε να το μειώσουμε», κατέληξε στις δηλώσεις του.
Μεταξύ άλλων, στο διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων περιλαμβάνονται αιτήματα όπως:
● Θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση.
● Αφορολόγητο πετρέλαιο «όπως και στους εφοπλιστές». Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα και αγροτικά εφόδια.
● Αμεση ψήφιση της τροπολογίας για το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
● Κατάργηση του «αντιασφαλιστικού» νόμου. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε 60 έτη για αγρότες, 55 έτη σε αγρότισσες.
● Να μη μειωθεί κατά 3.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο από 1/1/2020. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα. Κατάργηση τεκμηρίων.
● Να μην έχουν καμία επίπτωση αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.
● Εξόφληση όλων των χρωστούμενων σε αγρότες.
● Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!