Αντιμετωπίζοντας τα σκουπίδια ως προϊόντα στο Δήμο Παύλου Μελά



Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα φλέγον ζήτημα για την Ελληνική κοινωνία, που θα μας απασχολήσει και προβληματίσει πολύ σοβαρά τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων καλούνται οι Δήμοι να υιοθετήσουν άμεσα πολιτικές και δράσεις πρόληψης, επανάχρησης, ανακύκλωσης και μείωσης της απόρριψης απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, διαφορετικά θα επιβαρύνονται οι Δήμοι με βαριά πρόστιμα και οι πολίτες με πρόσθετα δημοτικά τέλη. Με αφορμή λοιπόν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Αποβλήτων 16-24 Νοεμβρίου, που έχει ως στόχο την ενημέρωση και αλλαγή συνήθειας των πολιτών για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με μηδενικά απόβλητα, είναι μια καλή ευκαιρία για να δούμε τι έχει γίνει τα τελευταία 4 χρόνια στο Δήμο Παύλου Μελά.
Ενημερωτικά λοιπόν ο Δήμος Παύλου Μελά είναι ο μόνος Δήμος πανελλαδικά που έχει προχωρήσει στις εξής ενέργειες:
1) Το Δεκέμβριο του 2014 κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων στη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για το νέο σχέδιο Νόμου, με έμφαση στα Τοπικά Σχέδια των Δήμων και στόχο την Κυκλική Οικονομία.
2) Στις αρχές του 2015 προέβη σε σύσταση ομάδας εργασίας που ανέλαβε να καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση τις αρχές της Ορθής Διαχείρισης των Απορριμμάτων και της Κυκλικής Οικονομίας με σκοπό τη δημιουργία Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων το οποίο αφού πέρασε από όλα τα θεσμικά όργανα ψηφίστηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί.
3) Σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων προχώρησε σε διπλή σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και έτσι εφαρμόζεται πρόγραμμα Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή μέσα στα σχολεία, όπου σε χωριστούς κάδους συλλέγεται  το χαρτί, το αλουμίνιο και το πλαστικό. Τα ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται από υπαλλήλους του Δήμου και αποθηκεύονται σε ειδικά press conteiner που βρίσκονται στο χώρο του Δημαρχείου. Κατόπιν τα υλικά πωλούνται μέσα από πλειοδοτικό διαγωνισμό και τα έσοδα επιστρέφονται αναλογικά στα σχολεία.
4) Εδώ και 2 χρόνια ο Δήμος Παύλου Μελά μαζί με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δ. Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου και Περιβαλλοντικούς Συλλόγους έχει ιδρύσει το Τοπικό Θεματικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο ''Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία - Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά'', όπου ενημερώνεται η εκπαιδευτική κοινότητα σε θέματα Ανακύκλωσης μέσα από διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
5) Κάθε χρόνο γίνονται πληθώρα ενημερωτικών δράσεων, σχολικών συναντήσεων, ειδικών σεμιναρίων σε συλλόγους, στις γειτονιές του Δήμου, στους επαγγελματίες για τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανακύκλωση.
6) Κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας αίτηση ίδρυσης ''Κέντρου Αγωγής για το Περιβάλλον και την Αειφορία'' μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, όπου οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης.
7) Ο Δήμος Παύλου Μελά συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACTIII, που αφορά συνεργασία Ευρωπαϊκών πόλεων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εφαρμογή πρωτοποριακού προγράμματος  ανταποδοτικής ανακύκλωσης με λειτουργία Κεντρικού Πράσινου Σημείου, Κινητού Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης.
8) Ο Δήμος Παύλου Μελά είναι συμβεβλημένος με Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης  για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, ηλεκτρικές συσκευές, μεταχειρισμένα ενδύματα, τηγανέλαια, μπαταρίες, ογκώδη, κλαδέματα, επικίνδυνα αμιαντούχα υλικά).
9) Κάθε χρόνο διατίθενται περισσότεροι από 100 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης σε νοικοκυριά του Δήμου και υπάρχει ετοιμότητα βάσει του ΤΟΣΔΑ για λειτουργία καφέ κάδου σε συνεργασία με διαδημοτική μονάδα κομποστοποίησης.
10) Πρόσφατα επισκέφθηκαν σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Δημαράς Γιώργος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Πολιτόπουλος Δημήτρης για να συγχαρούν το Δήμο για το πρωτοπόρο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανκύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή και η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης επιβράβευσε το Δήμο Παύλου Μελά για την αύξηση στο έργο της ανακύκλωσης με ένα νέο ειδικό αυτοκίνητο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
11) Ο Δήμος Παύλου Μελά είναι από τους λίγους Δήμους πανελλαδικά που έχει ετοιμότητα και όλες τις ανάλογες εγκρίσεις που απαιτούνται και προχωράει στη δημιουργία Πράσινων Σημείων, Κινητού Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Προχωρώντας βήμα βήμα στην υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων στο Δήμο Παύλου Μελά στοχεύουμε σε ένα σύγχρονο δήμο με Ευρωπαϊκά πρότυπα, επενδύοντας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην Παιδεία και συμμετοχή των πολιτών, προσδοκώντας την αλλαγή τρόπου σκέψης και δράσης σύμφωνα με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας με Μείωση και Πρόληψη στην Πηγή, Επανάχρηση, Κομποστοποίηση, Ανακύκλωση με διαλογή στην Πηγή και ελαχιστοποίηση της Απόρριψης και Υγειονομικής Ταφής με τον ανάλογο εξοπλισμό και σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Κ.Μ. και όχι σε καθαρά επικοινωνιακές και ανούσιες προτάσεις. Ο Δήμος Παύλου Μελά προχωράει με προγραμματισμό και καινοτομία στη Διαχείριση των Απορριμμάτων και αποτελεί πρότυπο και αντικείμενο καλής πρακτικής για πολλούς Δήμους.

              

Πηγή: www.pavlosmelas.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!