Η Βουλγαρία προειδοποιεί την ΠΓΔΜ για την ένταξη σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε.


Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προκαλούν αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ηγέτης του BMRO (Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα) και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, απεύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τον Ζάεφ και την ΠΓΔΜ, σχετικά με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο κ. Ζάεφ δεν μπορεί να καταχράται το θέμα με τη μακεδονική γλώσσα. Μπορεί να κοστίσει την ένταξη (σ.σ.: της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», ανάρτησε ο Βούλγαρος αξιωματούχος στον λογαριασμό του στο Facebook. 
Αιτία για την έντονη αντίδραση του Καρακατσάνοφ αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Ζάεφ, ο οποίος -μεταξύ άλλων- υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ φέρεται να προχωρά σε μία κίνηση που αναμένεται να ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά. Με φόντο, λοιπόν, τις αντιδράσεις που υπήρξαν, τα Σκόπια προσανατολίζονται στο να τροποποιήσουν ορισμένα σημεία που θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του αναθεωρημένου συντάγματος της χώρας.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Telma της ΠΓΔΜ, μεταξύ αυτών είναι η αναφορά στους πολίτες της ΠΓΔΜ που βρίσκονται σε άλλες χώρες: αντί για τον όρο «Μακεδόνες του εξωτερικού» ενδέχεται να γίνει χρήση του όρου «διασπορά».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!