Ολική οπισθοχώρηση από τον Μακρόν


Στροφή 180 μοιρών από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω φόβων για νέα βίαια επεισόδια αλλά και υψηλού πολιτικού κόστους για τον ίδιο, καθώς η αρχική υποχώρηση για τον φόρο στα καύσιμα δεν ήταν αρκετή για να κάμψει τις αντιδράσεις.
Όπως δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης υψηλόβαθμη πηγή των Ηλυσίων Πεδίων, ο Μακρόν αποφάσισε την αναστολή του φόρου στα καύσιμα για ολόκληρο το 2019, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα από το αρχικό «πάγωμα» του φόρου για έξι μήνες.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι «ο φόρος εγκαταλείπεται τώρα» για τον προϋπολογισμό του 2019 και ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη για διάλογο».
Στο μεταξύ ένας από τους επικεφαλής του κινήματος διαδηλώσεων εκφράζει φόβους για περισσότερους θανάτους αν πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις του Σαββάτου και κάλεσε τον Μακρόν να βγει να μιλήσει στον κόσμο για να ηρεμήσει η κατάσταση.
Ο Κριστόφ Σάλενκον τόνισε στο Associated Press ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει τον Μακρόν να «παραδέχεται ότι έκανε λάθος με απλά λόγια... που αγγίζουν τις καρδιές των Γάλλων».
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στα τελευταία επεισόδια που συγκλόνισαν το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, καθώς γιγαντώθηκε το κίνημα των κίτρινων γιλέκων.
Η πρώτη νίκη των «κίτρινων γιλέκων», χάρη στις προσωρινές υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο θέμα των καυσίμων, όχι μόνο δεν ήταν αρκετή για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις αλλά έδειξε να κινητοποιεί κι άλλες ομάδες να διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα.
Πλάι στους μαθητές που ήδη έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν σήμερα αγρότες, έμποροι και συνταξιούχοι.
Δεκάδες λύκεια λειτούργησαν με προβλήματα ή είναι αποκλεισμένα σήμερα στη Γαλλία, με μαθητές να βάζουν φωτιές έξω από σχολεία, καθώς στρέφονται κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων κατά της υψηλής φορολογίας, ενώ στους δρόμους βγήκαν και συνταξιούχοι.
Παράλληλα, διαδηλώσεις για την επόμενη εβδομάδα προανήγγειλε και το μεγαλύτερο συνδικάτο αγροτών στη Γαλλία, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα «κίτρινα γιλέκα».
Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό ζήτησε σήμερα «από τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, από τους εργοδότες, να απευθύνουν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία», ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο από τα «κίτρινα γιλέκα» και τον κίνδυνο ταραχών.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!