Στο Eurogroup η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας


Στη ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η πορεία της Ελλάδας μετά το μνημονιακό πρόγραμμα. Η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για τη χώρα μας, θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση για την Ελλάδα δε θα είναι διεξοδική, καθώς μεγαλύτερη σημασία θα έχει η επόμενη έκθεση της Επιτροπής στις αρχές του χρόνου, στη βάση της οποίας θα αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) εάν κριθεί ότι η Ελλάδα έχει διατηρήσει τη «μεταρρυθμιστική της διάθεση». «Αυτό θα αξιολογηθεί τον Φεβρουάριο» σημείωσε.
Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν, χωρίς συζήτηση, το αίτημα της Αθήνας για τη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου και τα θετικά αντίμετρα από το υπερπλεόνασμα.
Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019, ο αξιωματούχος ανέφερε πως δεν αναμένεται συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες των οποίων τα προσχέδια έχουν κριθεί από την Επιτροπή «συμβατά» με τους κανόνες της Ευρωζώνης, και πως οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν κυρίως με τα προσχέδια των κρατών-μελών με προβλήματα ώστε να καταλήξουν σε δήλωση για κάθε χώρα ξεχωριστά.
Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης της Δευτέρας, αναμένεται να αφιερωθεί στις προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις.
Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, οι αλλαγές που αναμένεται να συμφωνηθούν «μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιοι ένα χρόνο πριν, αλλά θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων». Συγκεκριμένα, αναμένεται να συμφωνηθεί η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι στόχος είναι να παραμείνει στην επικαιρότητα το επόμενο εξάμηνο, ωστόσο δεν αναμένεται να συμφωνηθεί κάποιος οδικός χάρτης, όπως είχε προταθεί.
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι προβλήματα υπάρχουν και στη συζήτηση για τους μηχανισμούς εξασφάλισης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ενώ και στο ζήτημα ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!