Πρόταση Μπουτάρη για 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων


Να αποφασιστεί 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων στην πόλη, πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος -δυο μέρες μετά την καταστροφή του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, που βρίσκεται στο ΑΠΘ.

«Αν και είναι ντροπή να πρέπει να φυλάμε τέτοια μνημεία», είπε ο δήμαρχος, «δυστυχώς ακόμη και σε μία κοινωνία ανεκτική και δημοκρατική, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο και δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε με κτήνη».
Ο κ. Μπουτάρης διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως θα στείλει άμεσα έγγραφη σχετική πρόσκληση στους φορείς της πόλης, αλλά και στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προγραμματιστεί συνάντηση και να αναζητηθεί ο βέλτιστος τρόπος να προχωρήσει η πρωτοβουλία αυτή.
Καταρχήν θετική στην πρόταση δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Βλέπω την πρόταση θετικά και συμμερίζομαι απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο το έθεσε ο κ. Μπουτάρης, αφενός ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια φύλαξη άμεσα, αφετέρου ότι δεν πρέπει για τέτοια μνημεία στις μέρες μας να προβλέπουμε ιδιαίτερη φύλαξη». «Οι ντροπιαστικές εικόνες και πράξεις βανδαλισμού των μνημείων αποδεικνύουν ακριβώς το ότι ο εθνικισμός και ο φασισμός έχουν βγει από τους υπονόμους της πόλης. Αυτό απαιτεί από εμάς, τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, να δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μια ισχυρή απάντηση, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να απομονώσουμε κάθε ακραία φωνή, εθνικιστική και φυσικά κάθε ακραία πράξη. Δεν αρκεί η ιστορική καταδίκη του ναζισμού και του φασισμού, πρέπει στο σήμερα να δώσουμε απάντηση δημοκρατίας», επισήμανε.
«Η Πολιτεία έχει χρέος να βρει επιτέλους τους βανδάλους που καταστρέφουν το μνημείο και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Αυτή η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Δεν χωράει καμία ανοχή σε κανέναν. Πρέπει να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τα μνημεία - σύμβολα της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Γιατί δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτά που κάνουμε, είμαστε υπεύθυνοι και γι' αυτά που δεν κάνουμε, γι' αυτά που επιτρέπουμε στους άλλους να κάνουν με τη σιωπή και την παθητικότητά μας. Φτάνει πια! Ας αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους», τόνισε.
«Αναλογιζόμαστε που οδηγεί ο ναζισμός, ο φασισμός και ο κάθε ολοκληρωτισμός. Αντλούμε διδάγματα από την Ιστορία. Και αυτό οφείλουμε να το δείχνουμε καθημερινά, με τα λόγια και τις πράξεις μας. Διότι αν χάσουμε την επαφή με την ιστορία μας διακινδυνεύουμε το μέλλον μας. Και αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της ΝΔ στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!